сряда, 18 декември 2019 г.

Адвокат за катастрофата с Местан: Обвинението срещу бащата на загиналото бебе няма да издържи

Снимка: Мехмед Реджеб, БНР

Адвокатът на бащата на загиналото при катастрофата с Лютви Местан 6-месечно бебе, който вчера също беше привлечен като обвиняем, заяви, че доказателствата срещу клиента му няма да издържат в съда, съобщи БНТ.

До вчера обвиняем за инцидента, станал на 14 април на главния път за граничния пункт Маказа, беше само Местан, но след експертиза като съпричинител беше привлечен и бащата на починалото дете Юсеин Ахмед.
Според обвинението младият мъж, на когото вече е наложена парична гаранция от 2000 лева, се е движел с близо 30 км над допустимата скорост и не е извършил правилната маневра, за да избегне сблъсъка с колата на политика. Това е показала автотехническата експертиза.
Адвокатът на бащата - Николай Димитров, обаче заяви:
"Бяха изброени пет или шест нарушения, които едно с друго си противоречаха. Не считам даже, че този акт е изготвен с методичната помощ на Върховна касационна прокуратура. Не считам, че така е прецизирано обвинението, както трябва да бъде".
Семейството на загиналото бебе вече не живее в село Първица. Според едни от съседите то се е преместило в Кърджали, според други - след трагедията бащата заминал в чужбина. Повечето хора от селото отказват да коментират случая.
"Щом така значи искат да обвинят бащата на детето, значи има нещо гнило", каза само един - Джелил Юсуф.
Веднага след катастрофата Лютви Местан заяви, че основна вина за инцидента има бащата на загиналото дете.
Днес лидерът на ДОСТ, който 9 месеца беше единственият обвиняем, отказа коментар за повдигнатото от прокуратурата обвинение на шофьора на другата кола, но заяви, че не е изненадан.
"На този етап сме в пълно неведение и не сме запознати с нито един етап от следствието. Ще заявя повторно обаче, че нямам вина за катастрофата и ще докажем моята невинност с моите защитници. Истината, рано или късно, излиза наяве", каза Местан.
В хода на разследването предстои изготвянето на още една комплексна експертиза и след това може да се очаква делото да влезе в съда.

Новините от днес и със задна дата