неделя, 15 декември 2019 г.

"В Швеция скоро ще стане като в Сирия"

 
Стане ли дума за Швеция, човек си представя една заможна, подредена и спокойна държава. Но нещата бързо се променят. Само през тази година е имало над 100 бомбени нападения, а престъпленията стават все по-брутални, съобщава „Дойче веле”.

 „Казвате на децата си: ходете на училище, но вие самите сте престъпници, близо до ума е, че и те ще станат престъпници”, завява Махар Турки пред тълпа демонстранти, протестиращи срещу насилието в шведския град Малмьо.

Последният шокиращ случай на насилие е от ноември, когато две петнадесетгодишни момчета бяха простреляни. Едното почина, другото беше прието в болница с 10 огнестрелни рани. „Успяхме да убедим много младежи да се обърнат към социалните служби или към полицията”, коментира Турки, който е лежал с затвора за тежки престъпления.

Той е ливански имигрант в Швеция и много добре знае как действат престъпните групи. Неговата цел е да откъсне младите хора от престъпността и да им помогне да се измъкнат от влиянието на бандите. Според него обаче институциите работят твърде бавно, но мисията не е невъзможна, защото много младежи са повярвали, че могат да променят живота си.

В Малмьо почти всяка седмица има атентати. Обикновено бомбите са част от конфликтите между престъпните кланове. „Скоро ще стане като в Сирия, вече почти няма разлика”, коментира местен жител от емигрантски произход. Полицията в Малмьо отчита спад на общия брой на престъпленията, но те стават все по-брутални.


„Тези младежи не изпитват респект към нищо, не ги интересува дори собствената им съдба, още по-малко за чуждата”, коментира Турки все по-малката възраст на престъпниците.
Все повече политици в Швеция смятат, че имиграционната политика на страната се е провалила и настояват за още по-сериозни мерки. Махар Турки настоява всички оръжия в Малмьо да бъдат конфискувани./www.dw.com

Новините от днес и със задна дата