сряда, 4 декември 2019 г.

Кучетата все по-близки до хората. Умеят да разпознават думи

 
Кучетата не могат да говорят, но разпознават думи, казани от непознати, сочат резултатите от изследване. Става въпрос за предразположение към разбиране на езика, за което се предполагаше, че е присъщо само на хората.


Известно е, че домашните кучета разбират команди, като "седни" и "легни", и разпознават познати човешки гласове, произнасящи обичайни фрази. Не бе ясно обаче как възприемат човешкия говор и фонетиката, пише БТА, цитирайки Франс прес.

Учени от университета на Съсекс извършили експерименти със 70 домашни кучета от различни породи. Въпросните животни чули редица срички, които за тях са лишени от смисъл и са произнесени от непознати - 13 мъже и 14 жени. Специалистите заключили, че кучетата разпознават думи, произнесени от различни хора.
"Кучетата обобщават чутите от тях фонеми, независимо от кого са произнесени", заяви Давид Реби от университета на Лион-Сент Етиен, който е участвал в изследването. "Досега се смяташе, че способността да се класифицират думи без предварителна тренировка е присъща единствено на хората - поясни Холи Рут-Гътъридж от университета на Съсекс. - Разпознаването на фонеми е предварително изискване за способността да говориш, защото трябва да можеш идентифицираш една и съща дума, произнесена от различни хора, за да можеш да говориш."
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Кърънт байолъджи".

Новините от днес и със задна дата