петък, 13 декември 2019 г.

Мъж скри 6 овце, за да вземе 20 бона субсидия


47-годишният Дончо Д. от Шумен беше признат за виновен от състав на Шуменския окръжен съд за злоупотреба с европейски средства и беше осъден на 6 месеца затвор условно с три години изпитателен срок. Вината на Дончо е в това, че при попълване на документи за получаване на евросубсидия скрил от Брюксел 6 овце, съобщи "Монитор". 

На 26 юли 2016 г. фермерът в качеството си на физическо лице затаил сведения в нарушение на задължението да ги предостави, за да получи безвъзмездно финансиране по програмата за развитие на селските райони на Европейския съюз.

Така чрез предоставените неверни данни успял да вземе 10 000 евро, от които над 16 000 лева били от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, а близо 3000 лева от националния бюджет на България. Дончо Д. наистина притежавал и обработвал земеделска земя. Доходите от земеделската му дейност обаче не били достатъчни да издържа семейството си. Научил, че може да кандидатства за средства от еврофондовете, които да подпомогнат дейността на малкото му стопанство.

В документите за кандидатстването той „пропуснал“ да посочи, че отглежда и шест овце, официално пронумеровани с ушни марки и документирани през 2015. Ако бил ги вписал в документите за финансова помощ, икономическият размер на стопанството му щял да надхвърли сумата от 7999 евро, което е горната граница на стопанствата, които можело да бъдат подпомогнати по европейската програма и това щяло да го дисквалифицира от получаването на помощ.


След одобряването на кандидатурата му за безвъзмездна помощ скритата тайна на Дончо Д. станала известна на Държавен фонд "Земеделие", оттам подали сигнал в Окръжната прокуратура в Шумен, а неправомерно получените средства вече били частично възстановени. Дончо Д. е осъден да плати по сметката на ОД на МВР и 352 лева разноски по досъдебното производство.

Новините от днес и със задна дата