неделя, 17 ноември 2019 г.

Храните, които убиват апетита

Всеки знае, че когато искаме да отслабнем, се стремим да ядем по-малко. Но ако имаме голям апетит, усилията, които ни струва да се храним по-малко, са огромни. За да не се притесняваме, най-добре е да изберем целенасочено храни, които могат да се имплементират в диетата.

За да разберем значението на тези храни, е важно да знаем каква е ролята на кръвната захар за апетита. Въглехидратите на някои храни, преди всичко на тези, които съдържат захар или бяло брашно, попадат бързо в кръвта. Те се разграждат за кратко време и повишават кръвната захар.  Те носят енергия, но не доставят други хранителни вещества на организма. Глюкозата в кръвта се използва бързо, кръвната захар спада бързо и чувството за глад се завръща. Затова е важно да приемаме храни, които поддържат стойностите на кръвна захар постоянни.

Ябълка
Да, не звучи секси, когато ви се яде от онзи нов шоколад с карамел, да ядете ябълка, но опитайте. Има много вкусни сортове и е почти сигурно, че ще намерите любимите си ябълки. Те съдържат пектин - баластно вещество, което влияе положително на кръвната захар и поддържа чувството за ситост.
Джинджифил
Ако го обичате, вече сте с едни гърди напред. Джинджифилът има толкова интензивен вкус, че стимулира едновременно множество вкусови рецептори. Това понижава апетита. Подъвчете малко парченце джинджифил. За тези, на които им идва в повече, може да го заместят с чай от пресен джинджифил.
Бадеми
Бадемите са страхотни за целта. Високото им съдържание на протеини и баластни вещества засища задълго. Освен това са подходящи за похапване и повлияват положително кръвната захар. Важно е бадемите да не са осолени или подправени, тъй като в този случай ефектът им върху намаляването на апетита не е толкова силен.
Леща
Можете да направите чудесни ястия от леща. Тя има много високо съдържание на протеини и баластни вещества и благодарение на това поддържа дълго усещането за ситост.
Домати
Едва ли сте предполагали, че доматите могат да убиват апетита. Високото им съдържание на хром стабилизира кръвната захар и помага да се чувстваме дълго заситени. И най-хубавото е, че могат да бъдат приготвени по много начини - сурови на салата, сушени, в сосове или в супи.
Мента
Ментата влияе на апетита и това е научно доказано. Свежият ментов вкус понижава желанието за сладко. За това влияе и етеричното масло, което същевременно е антибактериално и успокояващо. Преди да посегнете към сладкото, опитайте с чаша ментов чай. Но дори ментова дъвка или едно миене на зъбите с ментова паста може да убие апетита.

Преди да прибегнете към фармацевтичните продукти, опитайте с храните, които понижават апетита - по-евтино е и по-здравословно.

Новините от днес и със задна дата