вторник, 5 ноември 2019 г.

Не знам друг случай като този с Миню Стайков с толкова дълго задържане под стража за такива обвинения


Не знам друг случай като този с Миню Стайков с толкова дълго задържане под стража за такива обвиненияГодина и три месеца е вече в ареста, ще обжалваме, заявява защитничката на бизнесмена

Бизнесменът Миню Стайков във вторник отново бе оставен в ареста от Специализирания наказателен съд. Защитата има право да обжалва в горната инстанция. Ето какво казва пред „Флагман“ адв. Анна Попова:
- Адв. Попова, днес Специализираният наказателен съд пак остави в ареста Миню Стайков. Има ли смисъл да обжалвате, ако мога да бъда ироничен?

- Аз ще отговоря без ирония: Да, ще обжалваме, защото не сме съгласни с мотивите на съда. Вярваме, че има достатъчно основания, от които да се изведе предположението, че подзащитният ни няма да се укрие. По наше мнение, мярката му за неотклонение следва да бъде изменена, тъй като г-н Стайков е задържан вече година и три месеца.
- Г-н Стайков има ли друг адвокат?
- Да, защитата му провеждаме съвместно с Винсент Солари, швейцарец - вписан като адвокат в женевската колегия.
- Първата инстанция казва ли, че Миню Стайков има опасност да се укрие?
- Съдът прие, че е налице опасност да се укрие от правосъдието, което аз не споделям. В общи линии това бяха мотивите на съдебния състав.
- Доколкото разбирам, вече има насрочено разпоредително заседание на 25 ноември.
- Да, това е първата дата на разпоредително заседание по второто обвинение, по което беше внесен и обвинителният акт, касаещ инкриминирани деяния в Държавен фонд „Земеделие“.
- Делото ще тръгне ли? Какви претенции ще имате?
- Не бих си позволила да коментирам на този етап, тъй като все още дори самата аз не съм запозната с обвинителния акт на прокуратурата.
- А по първото дело как се развиват нещата?
- Доколкото ми е известно, там се чакат съдебни поръчки от чужбина, които трябва да бъдат върнати с отговори по поставени от прокуратурата въпроси.
- Близо година и три месеца г-н Стайков е вече в ареста. Има ли друг подобен случай - за такъв тип престъпления някой да бъде държан толкова дълго под стража?
- Всеки случай е строго индивидуален. Законът изрично е предвидил случаите, при които трябва да се вземе тази най-тежка мярка, както е предвидил и случаите, в които следва да се измени. На мен лично не ми е известен аналогичен случай с толкова продължителна мярка на задържане при повдигнати обвинения от този вид. Това, което за мен буди недоумение, е, че всичките други 13 обвиняеми по делото, са с по-леки мерки и са на свобода. Единствено г-н Стайков е с усложнено здравословно състояние – в инвалидна количка, с исхемична болест, урологични проблеми и редица други придружаващи заболявания. И единствено спрямо него е взета най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“, която действа и към настоящия момент.
- А имате ли съмнение в обективността на съда - като институция, а не толкова като отделни съдии?
- Ще запазя отговора за себе си.
- Защото адвокати коментират неофициално, че специализираните съдилища са като притурка на прокуратурата.
- Не бих си позволила да коментирам нито специализираната прокуратура, нито специализирания съд с оглед това, че сме в процес на производство по разглеждане на мярка за неотклонение на подзащитния ни г-н Стайков.
Може да настроите съда против себе си?
- Хипотетично всичко е възможно. Само искам да подчертая, че г-н Стайков е задържан под стража вече година и три месеца. А правото на свобода, правото на защита и правото на лечение са изконни права на всеки един човек, към които следва да се подхожда със зачитане и уважение./Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ/flagman.bg

Новините от днес и със задна дата