неделя, 3 ноември 2019 г.

Макрон се обадил на Борисов, не бил критикувал българи

Френският президент Еманюел Макрон е разговарял с българския премиер Бойко Борисов заради скандала, избухнал заради интервюто му за крайнодясното списание "Вальор актюел". Това съобщи тази вечер в профила си във Фейсбук министър-председателят.

"Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред нелегалните украински или български банди", са думите на Макрон, които бяха цитирани от световните и българските медии. По-късно външният ни министър Екатерина Захариева заяви, че по-точният превод е "незаконни каналджии". Изявлението на френския държавен глава предизвика остри реакции, а от МВнР съобщиха, че Захариева е наредила на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нота във френското външно министерство и е извикала френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин в понеделник в МВнР за обяснения.

"Френският президент Еманюел Макрон се свърза с мен, за да ме увери, че изтеклата информация за изречени от него думи в интервю, не отговарят на истината. Той ме увери, че никога не е критикувал българските граждани, работници или институции. Президентът Макрон препотвърди подкрепата си към България. Като премиер на България няма да позволя никой да обижда нашия народ и се надявам да не се стига до такива ситуации занапред", категоричен бе Бойко Борисов.

Новините от днес и със задна дата