сряда, 20 ноември 2019 г.

Задържаха мъж, поръчал взрив срещу бившата си заради спор за издръжка на детето

34-годишен мъж от Средец, поръчител на взрив, избухнал в двора на къща в айтоското село Черноград през февруари, е бил задържан при акция на бургаската полиция. 

Това съобщиха на извънреден брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Радослав Сотиров.

А.К. е арестуван на 18 ноември, когато е заловен и извършителят на атентата - Д.Н. от руенското село Дъскотна.

В дома му са намерени ръчна бойна граната, тротилова пресовка, капсул-детонатор, шнурове и голямо количество бойни патрони, 22 калибър.

Двамата са били уличени след дълго разследване, при което са използвани и СРС-та, уточни прокурорът. Установено е, че поръчителят платил 2500 евро на другия мъж, който около 02,20 ч. на 19 февруари хвърлил самоделна бомба с еквивалент на 400-грамова тротилова шашка към терасата на двуетажна къща. 
За късмет устрйството се ударило в  парапет, паднало в двора и се взривило, без да нарани никого. На мястото обаче била изкопана яма с диаметър 30 см.

По време на взрива в къщата била само една възрастна жена. Там живеели обаче и родителите на жената, с която поръчителят А.К. бил в конфликт. Мъжът отказвал да признае детето, но след като бащинството било безспорно установено, бил осъден да плаща издръжка.

 Той отказвал да дава парите, заради което районната прокуратура образувала досъдебно производство срещу него. След изплащане на дължимата сума, то било прекратено.
Мъжът обаче решил да отмъсти и поръчал взрива на криминално проявения Д.Н.
Според закона за подбудителство поръчителят може да получи от 1 г. до 8 години затвор.

Новините от днес и със задна дата