В психиатрия ще бъде настанен за месец 27-годишният психично болен Иван, който уби майка си в пловдивския район "Тракия". Прокуратурата настоява в рамките на 30 дни да му бъдат направени изследвания. В клиниката той ще бъде изследван от специалисти, които ще дадат становище дали младият мъж може да носи наказателна отговорност.
"Не съм бил съден, но много пъти съм бил в психиатрията", каза пред магистратите 27-годишният Иван Марков. След като пребил майка си до смърт с ваза, мъжът е живял 10 дни с трупа ѝ.Иван е психично болен и след разкриването на престъплението е направил пълни самопризнания пред разследващите.

В началото на заседанието днес стана ясно, че вече е съставена експертиза от Центъра за психично здраве, в която ще се даде становище дали Иван е осъзнавал действията си и може ли да носи наказателна отговорност за тях. Изслушването на обвиняемия и данните за неговото състояние протече при закрити врати заради изнасяне на лични данни.
Тялото на 59-годишната жена бе открито в сряда, след като съседи на Иван, който живеел с майка си Лилия Алексиева в общински апартамент в пловдивския жк "Тракия", позвънили в полицията заради неприятната миризма във входа и факта, че Иван не отварял няколко дни подред вратата. Полицаи пристигнали и открили младият мъж в дома си, а трупът на 59-годишната му майка в една от стаите на жилището. Тялото на починалата бил увито в найлони и одеяла. Часове по-късно синът, който е психично болен е признал, че преди дни е убил жената в дома им, но изчаквал да вземе пенсията ѝ. И двамата са освидетелствани и взимат пенсия по болест.
По думите на съседи, Иван станал агресивен към майка си отскоро. Хората от блока дори се съмнявали, че момчето й е посягало, тъй като жената имала белези по лицето.
"Имаше счупени стъкла. Най-вероятно Иван се е опитал да разфасова майка си, тъй като на нейния крак имаше рана. Знаехме от години, че момчето не е добре. Не се къпеха и дори заради тях модифицирахме асансьора да стои постоянно отворен", допълни съседът. В последно време Иван употребявал и солидно количество алкохол.