петък, 29 ноември 2019 г.

Полицията застреля нападателя в Лондон и обяви неговата атака с нож за тероризъм! Има няколко намушкани! / ВИДЕО

 
Полицията в британската столица обяви нападението с нож на "Лондон бридж" за "терористичен инцидент", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Заместник-началникът на лондонската полиция Нийл Басу каза, че заподозреният извършител е бил застрелян от силите на реда и че е носел фалшив пояс с експлозиви.


Полицията съобщи за няколко намушкани при нападението, но за момента не се знае какъв е броят им и колко сериозни са нараняванията им. Според кмета на Лондон Садик Хан някои от тях са тежко ранени.
Кметът изказа възхищението си от "смайващия героизъм", проявен от обикновени граждани при отнемането на ножа от на нападателя.
"Забележителното в кадрите, които видяхме, е че хората буквално се втурнаха към опасността, без да знаят с какво ще се сблъскат. В онзи момент те не са знаели, че мъжът носи фалшив пояс с експлозиви", отбеляза той, цитиран от Франс прес и Ройтерс.
Ще останем единни и решителни пред тероризма. Онези, които се опитват да ни атакуват и да ни разединят, никога няма да го постигнат", заяви Хан и призова лондончани да бъдат бдителни.
По-рано видеоклип в "Туитър" показа 5-6 мъже да се борят с някого на тротоара на моста. Един от тях се отдалечава от мястото, носейки нож. Докато мъжът гледа назад към мелето, въоръжен полицай извлича настрана човек, затиснал мъжа на земята. Малко след това се чуват звуци като два изстрела и човекът на земята престава да мърда.

Репортер на Би Би Си на местопроизшествието заяви, че е видял сбиване на моста, като няколко мъже нападнали един човек. Тогава полицията пристигнала бързо и произвела изстрели по мъжа, каза репортерът.

На пресконференция Басу каза, че заподозреният мъж е прострелян от специалните части в Лондон и потвърди, че той е загинал на място.
Сигналът за нападение с нож близо до моста е получен в 13,58 ч. По-рано от службата за спешна медицинска помощ окачествиха случилото се като "голям инцидент". Натоварената метростанция "Лондон бридж" бе затворена. Службите за сигурност евакуираха хората от околните сгради.

Снимки на Ройтерс показаха няколко полицейски коли и микробуси на моста. Въоръжени полицаи, някои с кучета, патрулираха наоколо.
Към момента няма данни за пострадали български граждани при инцидента на Лондон Бридж по-рано днес в столицата на Великобритания. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/ малко преди 20.00 часа.
Посолството на България в Лондон е във връзка с местните органи на реда. При необходимост, сънародниците ни могат да се свържат с посолството на следните телефони: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400. Дежурни телефони в извънработно време са + 442075813144; + 442075849400.

Новините от днес и със задна дата