сряда, 6 ноември 2019 г.

ЦИК: Областният управител да реши казуса с арестувания кмет на Несебър

Резултат с изображение за кмета на несебърОбластният управител на Бургас Вълчо Чолаков, а не Централната избирателна комисия трябва да реши казусът с полагането на клетва от Николай Димитров като избран за кмет на Несебър. Това стана ясно на заседанието на ЦИК.

Комисията разгледа писмо от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, в което той иска ЦИК да даде указания как да се постъпи, тъй като срокът, в който Димитров трябва да положи клетва като кмет на Несебър, изтича на 11 ноември, а той е в ареста. В писмото се настоява ЦИК да даде тълкувание на Закона за местното самоуправление и местната администрация.


Членовете на ЦИК обаче бяха категорични, че комисията е правоприлагащ орган. Като такъв тя не е компетентна да тълкува закони и да изразява становища как да бъдат прилагани.

По 100 лв. на гласоподавател обещавали от заловената престъпна група в Несебър, на която за ръководител е сочен кметът на общината Николай Димитров. Тази информация беше представена пред медиите на брифинг от говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Прокурор Милева обясни, че на свидетел по разследването, са му били предложени 10 хил. лв. от член на задържаната група, за да осигури най-малко 400 гласа за конкретни кандидати на местните избори. Обещани са били по 5000 лв. и престижна работа на четирима отговорници, които свидетелят също трябвало да осигури. На всеки гласоподавател щели да се заплатят по 100 лв.
Продаващите гласа си били гласоподаватели с невисок социален статус, като те трябвало да носят специални визитки у себе си в изборния ден, за да знаят за кого да гласуват. Били открити списъци със 114 граждани в тях.

Седем свидетели бяха разпитани пред съдия. Иззети са пари, тефтери, списъци със саморъчно написани имена на гласоподаватели.
Престъпната група извършвала дейността си от края на месец август тази година.

Николай Димитров, който е в Следствения арест на Специализираната прокуратура в София получи доверието на 62 % от гласувалите в общината.
Снимка: NOVA
 * Питат ЦИК за казуса с кмета на Несебър

Новините от днес и със задна дата