сряда, 13 ноември 2019 г.

Искат още по-скъпи лекарски услуги и по левче за деца при джипито

Това съобщи зам.-председателят на съюза доктор Николай Брънзалов преди преговорите по Националния рамков договор (НРД) с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)
От Българския лекарски съюз (БЛС) искат да се въведе един лев потребителска такса за преглед на дете при личния лекар, а държавата да доплаща 1.90 лева, както е при пенсионерите, пише "Труд".

Това съобщи зам.-председателят на съюза доктор Николай Брънзалов преди преговорите по Националния рамков договор (НРД) с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). “Предназначението на потребителската такса е да се спре свръхпотреблението и да се дофинансира съответното лечебно заведение за извънболнична помощ”, каза още д-р Брънзалов.

Във вторник депутатите приеха на първо четене законопроекта за Бюджет 2020 за НЗОК, който предвижда средствата за касата да нараснат с 445 млн. лв. и да достигнат 4,447 млрд. лева. От Българския лекарски съюз настояват част от предвидените допълнителни 200 млн. лева в бюджета на НЗОК за следващата година да отидат за повишаване на цените на 220 клиничните пътеки, но и да се намалят с минимум 10% прогнозните хоспитализации за следващата година.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров посочи, че не може болниците да бъдат принуждавани да увеличават хоспитализациите, за да набавят средства за заплати на персонала си. Сред предложенията на съюза е и между 30 и 35% от приходите по клинични пътеки да бъдат предназначени за заплати на лекарите и медицинските специалисти, работещи в болниците.

Новините от днес и със задна дата