четвъртък, 14 ноември 2019 г.

Мол за $2 млрд. и новата най-висока сграда в света в Дубай

2020 г. трябва да бъде годината на Дубай и по тази причина без друго любимата на българите дестинация не жали сили и средства да привлича тях и всички останали свои фенове с нови и вълнуващи места.

Освен огромния музей на главната улица „Шейх Зайед роуд”, ще има и други огромни изненади. За Световното изложение Експо 2020, което страната посреща, трябва да бъде готова новата най-висока сграда в света. Небостъргачът ще изпревари досегашния – отново дубайски – рекордьор Бурдж Халифа – 828 м. Името засега е Дубай Крийк Тауър или Кулата на дубайския канал. Водният път е едно от основните места в емирството, като свързва старата и новата част с Персийския залив. Сградата ще бъде 100 метра по-висока от Бурдж Халифа.

Точният метраж се пази в тайна, както от строителя „Емаар”, така и от световноизвестния архитект Сантиаго Калатрава, чиито изумителни творения – от Малмьо до Валенсия, сме ви представяли в нашите пътешествия. Също, както около Бурдж Халифа, ще има няколко по-ниски жилищни небостъргача, а също и още по-голям мол. Той ще изпревари както сегашния Дубай мол до моментната най-висока сграда в света, така и най-големия търговски център в света, който е в Бусан, Корея.
Инвестицията е умопомрачителна – 2 млрд.долара са вложени само в Дубай Скуеър Мол. Той ще има площ, колкото 100 футболни игрища. След като впечатли света с трите най-високи хотела на планетата, емирството ще продължи и надпреварата за най-красива сграда изобщо. През 2023 г. трябва да е готова вече започнатата Бурдж Джумейра. Ако не успее да изпревари градските си конкуренти, със сигурност „кулата” ще бъде по-висока поне от най-високия нюйоркски небостъргач и ще остави в сянката си в същия квартал легендарния 7-звезден хотел Бурдж Ал Араб.

Вдъхновение за небостъргача се оказал .... пръста на местния емир. На върха му ще има артзали и ресторанти с 360-градусова панорама към цял Дубай и фонтан за разкош. Създателите на проекта са горди, че завинаги ще превъплътят в архитектурата пръстовите отпечатъци на любимия си владетел шейх Мохамед бин Рашид. С новите смайващи творения супервисоките небостъргачи в Дубай – влизането в класа изисква поне 300 м над земята, ще станат 13, което вероятно ще наложи изграждането на нови и нови обекти.

Освен най-високите сгради и тройката най-високи хотели в света, в емирството са също така и трите най-високи жилищни сгради в света. С тази цел още през 2020 г. ще бъде завършен още един небостъргач от висша проба. Казва се Майдан 1.

Там, освен още един грандиозен мол, ще бъде и най-високата покрита ски писта, което звание ще бъде отнето от сегашния ѝ носител – трасето в Мол оф Емирейтс. Естествено, и той е в Дубай. Със своите 711 м Майдан 1, който вероятно ще бъде открит под названието Дубай 1, ще се превърне в най-високата жилищна сграда – блок, в света.

Новините от днес и със задна дата