петък, 8 ноември 2019 г.

Тръмп ще приеме Борисов в Белия дом на 25 ноември

Президентът Доналд Тръмп ще приеме министър-председателя на Република България Бойко Борисов в Белия дом на 25 ноември 2019 г., като знак за силните и трайни отношения, които съществуват между нашите два народа.Това се казва в съобщение на посолството на САЩ в България.

Съединените щати и България са съюзници в НАТО и Президентът очаква да бъдат обсъдени начини за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността, особено за гарантиране на стабилността на Черноморския регион, улесняване на енергийната диверсификация и противодействието на зловредните влияния, застрашаващи суверенитета на България, се казва още в публикуваното във фейсбук съобщение.


Президентът Тръмп очаква посещението на министър-председателя Борисов и утвърждаването на връзките, които са в основата на двустранните ни отношения, заключава изявлението.
Преди месец, на 10 октомври, министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо. Пресслужбата на Министерски съвет съобщи тогава, че двамата са обсъдили стратегическото партньорство между България и САЩ, което и според двамата е отлично и следва да продължи да се развива така и занапред.

Помпейо е изтъкнал, че премиерът Бойко Борисов е направил много добри неща за България.
Държавният секретар на САЩ поздравил премиера Борисов за модернизацията в сферата на отбраната и за спазването на поетия ангажимент към НАТО - 2% от разходите от БВП да се отделят за този сектор. Помпейо дори казал, че българският министър-председател би могъл да окуражи колегите си в НАТО и Европа също да се ангажират със спазването на тази евроатлантическа цел. Майк Помпейо поздравил Борисов и за сериозната работа по отношение на диверсификацията в енергийната сфера.

Новините от днес и със задна дата