понеделник, 28 октомври 2019 г.

Нов шпионски скандал с първи секретар на руското посолство в София

Първият секретар на посолството на Руската федерация в София е бил разследван за шпионаж, като фактите са били потвърдени, но обвинение няма как да бъде повдигнато, тъй като дипломатът има имунитет.
След получаване на съответен сигнал от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката – за това, че от септември 2018 г., на територията на България, лице – чужд гражданин събира, с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна, съобщиха от държавното обвинение.

В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло.
Установено е, че действително от септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.
Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София. Съобразно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“. По тази причина, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу руския гражданин е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“.
В петък главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи Екатерина Захариева за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.
Справка на Dir.bg в сайта на руското посолство в София е показала, че като първи секретар там са изброени девет дипломати:
Андрей Егоров
Павел Жибуртович
Виталий Зелинский
Евгений Меркулов
Елена Приходко
Владимир Русяев
Максим Рибкин
Евгений Тюсин
Дмитрий Ярошенко

Новините от днес и със задна дата