четвъртък, 26 септември 2019 г.

Кой се уплаши от това, че деца в Белене пресъздават история защото я няма в учебниците!?

Понеделник, 1 Юни, 2015 21:10:31   Автор - Катя Стоянова - BurgasNovinite.BG
Снимката е кадър от видео на Нова телевизия

Вместо да бъде зададен кардиналния въпрос, а именно, защо част от българската история е бяло поле в учебниците и на деца се налага да пресъздават сцени по разказите на свидетели, някой се опитва да се държи менторски и наставнически от екрана.

Това е историята ни, но я няма в учебниците, ние я пресъздадохме, за да не се забравя, за да не се повтаря. Това казаха децата обвинени в насилие.

Една тайфа културтрегери и меркантилни псевдо защитници на права на децата направиха най - идиотския опит да вменят вина на деца и техните родители, че са разиграли сцени от кошмарните събития от комунистическия терор по време на поклонението в лагера Белене.

Деца пресъздадоха сцени на насилие, казаха те. Не, заблудени защитници на правата на децата. Децата създадоха сцени на пренебрегнати исторически факти, вече 26 години, за да напомнят на цялата българска общественост, че има нещо, което стои скрито от тях и е време да види бял свят, за да не бъде забравено. За да има памет за жертвите на комунизма.

Да вменявате вина на деца заради това, че са пресъздали част от историята ни, е не по - малко насилие от пресъздадените от тях факти. Не смейте да карате невинни деца да се чувстват виновни заради това, че някой по разбираеми причини дълго време се опитва да преиначава факти и събития и да ги спестява в българските учебници.

Деца участват и в театрални възстановки на събития от турско робство. Това, великите ни закрилници на детски права не го забелязват, а и не трябва. То също е част от нашата, българска история. А може би някой ще поиска да забрани на децата ни да рецитират и правят театрални възстановки по стиховете на Ботев и Вазов!?

Когато, обаче, деца напомнят на възрастни за една срамна част от комунистическия
мракобесен режим, ги обвиняват в проява на насилие. Повече от ясно е от кой тъмен ъгъл на българското общество идват реакциите. От същия, от който години на ред се опитват да прикрият извършеното насилие и терор над българската интелигенция. Защото, същите тези насилници и техните наследници все още задкулисно контролират всичко, което се случва в държавата ни.

Вместо представители на българската църква да осъждат извършените от комунистическия режим престъпления, някои от тях се нахвърлят върху дейността на отец Паоло Кортези опитващ се да съхрани паметта за жертвите от лагера Белене. Кой ще зададе въпроса защо българските духовници не напомнят за издевателствата върху огромна част от българското гражданство през комунизма и за погубените души? Този въпрос е табу! Защото като започнем от патриарха на Българската православна църква и продължим по - натам ще се натъкнем на най - срамната част от съвременната ни история. А тя е, че повечето от приписващите си духовно водачество на народа ни са бивши агенти на Държавна сигурност облечени в расо. А обществото ни тъне в мизерия и бездуховност. Безпътни млади хора стават жертва на наркотици и проявяват необяснима с нищо агресия и насилие. Това е скандалното и непростимото.

В Агенцията за закрила на децата, ако има хора с достойнство нека не извършват глупостта да се занимават с този т.н. от ефира на една телевизия "случай". Казуистика е екзистенц минимума в който се намират и живеят огромна част от българските деца и това, че не ходят на училище. Не упражнявайте насилие върху деца пресъздали сцени от българската история, като им вменявате вина. Търсете децата с истински пистолети, а не тези, които правят театър с пистолет играчка с, който "стреляха" по изгубената съвест на някого.

На възмутената бивша комсомолска секретарка, г-жа Мария Капон, ще припомня, че си правеше недопустим политически ПР с невръстни деца от Дом "Коджакафалията", но нито веднаж не сезира ДАЗД за изнасиленото момченце с което се снима, а бе информирана лично от мен, че съм направила необходимото, но никой не е реагирал. Нито веднаж не се възмути от издевателствата и извращенията там, нито от отвратителните условия при които живееха тези деца.
А от партия АБВ, които също били много възмутени, по - добре да се занимават с произхода на доходите на синовете на агента от ДС, Георги Първанов, които си купуват прескъп спа хотел в Кюстендил.
Катя Стоянова - социален работник и журналист.
------------------------------------------------------
Historical reenactment Историческа възстановка е образователна или развлекателна дейност, при която хората следват план, за да пресъздадат аспекти на историческо събитие или период и се различава от театрална постановка от това, че не се следва от авторски сценарий, а от историческа фактология.

Новините от днес и със задна дата