четвъртък, 26 септември 2019 г.

Българи, протестирайте за себе си, а не за партии!

Прочетено - 000223
Сряда, 19 Юни, 2013 11:39:37
Катя Стоянова
В същността си всеки граждански протест е политически и всеки политически протест е граждански. Гражданска позиция, която да не е политическа – не съществува! Уточняваме, политическа, а не партийна! Има икономическа и финансова политика, социална политика, политика на екологията и др. политики. Ние в момента протестираме срещу партиите и затова, че явно не разбират от тези политики, като се има предвид жизнения стандарт на българите към днешна дата. 

В резултат на което има криза и недоверие към целокупното партийно статукво. Едва ли има слепи и глухи в тази държава, които все още да не са разбрали и усетили, че сме в групата на едни от най - бедните народи, нещо, което не се дължи на кризата, защото парите нямат свойството да се изпаряват. Те са си тук, но са преразпределени по начин, който няма  нищо  общо с демокрацията и начините популярнии в развитите, демократични  държави. Но да видим сега какво се случва на тези протести и защо съмнението да ги наречем “граждански” е на  дневен ред.
Защо?

Икономическото развитие определя политиката във всяка държава и политиката навсякъде по света винаги е изразител на икономическите отношения. А икономическите отношения са функция от собствеността върху средствата за производство – дали е частна или обществена.
Когато избухнат протести, то задължително една група хора застава срещу интересите на друга група хора.
Казано по друг начин – сегашните протести изразяват икономическите властови интереси на едни хора и ги противопоставят срещу икономическите властови интереси на други хора. Интересите на Гамизов, който съвсем открито пропагандираше в полза на ГЕРБ, но в този кръг са и /ДСБ/СДС и др. срещу интересите на БСП/ДПС/АТАКА. Интересите на едни  партии срещу интересите на други  партии. Заставайки зад интересите на някои от тези партии вие работите за тях, а не за собствените си интереси и права. От защитници имате нужда вие, а не партиите. И когато няма кой да ви защитава адекватно, тъй като в България няма върховенство на закона, защитавайте се обединено и самостоятелно.
Разберете, че изобщо няма значение кой е на власт, ако властимащите нямат необходимия респект от суверена, т.е. от вас.
Гражданинът-олигарх Пеевски е без всякакво значение за тези протести. Той е повод. Причината се крие в нежеланието на старата власт от ГЕРБ, на седесарите и другите олигархични кръгове да се съгласи с бъдещето, с което ги заплашват олигарсите от БСП/ДПС/АТАКА. Защото ги заплашва промяна на възможността да продължат да крадат и да бъдат изместени от други крадци.
Какво се случва зад завесата на настоящите “граждански протести”: Да, обикновените хора на протестите са много, но чий интереси удовлетворяват те несъзнателно? Истината е следната: дълбоко в същността си тези протести изпълняват само олигархични интереси – и от едната, и от другата страна. Обикновените недоволни българи в протестите са само камуфлаж.
Зад поредния протест прозират не граждански интереси, а дълбоководни политически интриги и тъмни фигури.
Как да си обясним плаката в София с надпис “Гербери, 2 000 000 души се гордеят с вас”? Как да си обясним административните структури на ГЕРБ, които са с униформени артикули на протестите и се движат вкупом? И как да си обясним представителите на някаква проамериканска лига за граждански права на Стефан Гамизов?
Да, това са протести, не са имитации, но не ги обърквайте с партиен митинг. Това си е вашият протест, вашето абсолютно право да изразите своето възмущение!
Но това не са протести за правата на хората, а протести за правата на олигарсите и монополите; протести, които отразяват истината, че вътрешните борби на олигархията могат да приемат формата на “национални” движения”. А след такива сблъсъци винаги плаща Народът, а печелят олигарсите и монополите. Както се случи след февруарските протести.

Ето това е проблемът в България. “Гражданите” се изживяват като политици, които защитават не собствените си интереси, а интересите на борещи се един с друг капитали и на техните партии.

Тези термини може да не ви звучат “модерно”, но за сметка на това са верни.
Борбата е за права и протестиращите могат или да ги загубят в подобни протести, или да ги спечелят в протести, които са инициирани от самите тях.

Протестирайте за Вашите права българи, а не за правата и печалбите на  ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКА, СДС, ДСБ и др. партийни хлебарки.  Впрочем, крайно време е младите, образовани и надеждни българи да създадат нови партии в които да няма хора с обременено от миналото мислене, за да не се стига до рецидиви на които сме свидетели в настоящия момент. Препоръчително да има възрастово ограничение, до 35 години, напр.  за поне 90% от хората, които ще ги представляват. Да са прогресивно мислещи и предприемчиви хора с желание за промяна на статуквото и въвеждане на демократично работещи институции. Така е млади българи! Време е да си повярвате и да поемете отговорност за своето и  това на вашите деца бъдеще. Време е да върнете доверието на хората в демокрацията и в партиите, защото без партии  няма демокрация. Вижте Швейцария, една от солидните демокрации от чийто модел можем да черпим само добри идеи. Реабилитирайте демокрацията! Направете така, че понятията "политик и политика" да не са мръсна дума от които по презумпция  да се съблазняват хора имащи за намерение да се облагодетелстват финансово . Настоящото състояние на абсолютна аномия, в която се намират българските партии трябва да бъде реанимирано незабавно. Императивният въпрос "Ами алтернативата?"  стои надвиснал като Дамоклиев меч над главите на цялата нация. Младите хора са алтернатива! Те са бъдещето на тази държава, така, че какво по - логично от това те да си го управляват.

Новините от днес и със задна дата