четвъртък, 26 септември 2019 г.

В Бургас викат журналисти на разпит, общественият посредник, който трябва да защитава права, мълчи

Катя Стоянова
Таньо Атанасов - "обществен посредник" на община БургасПреди няколко дена в общественото пространство се завъртя новината, че журналисти и репортери от Бургас са привиквани на разпит и да пишат обяснения по повод  на отразено  събитие. Този акт на безчинство от страна на властите няма нужда от коментар. Всеки нормален гражданин в страната ни е наясно, че когато подобни явления, свързани с опит за драстична намеса в свободата на словото води до намеса и до свободите на всички членове на обществото.

Бургас има обществен посредник, който е избран, за да защитава правата на гражданите живеещи на територията на община Бургас. Обществената роля на институцията обществен посредник е при установяване на нарушение на човешки права от различна степен от общински институции и други такива, които са в конфликт с обществените интереси да реагира незабавно като се самосезира и,  ако е необходимо да информира правоохранителните органи на територията на общината.


Общественият посредник на община Бургас е Таньо Атанасов, бивш общински съветник от БСП, беше избран с мнозинството на хората на Йоан Костадинов, а изборът му беше придружен с куп нарушения. Изборът беше предрешен и проведен в последния мандат на БСП в общинската администрация, тъй като бе очевидно, че скоро няма да се върнат на власт. Искаха да си гарантират присъствие дори и след като са паднали от властта. Личното ми участие в избор на обществен посредник едновременно с настоящия ми дава повод да поясня някои подробности пред бургаската общественост.

Участвах в този конкурс за избор на обществен посредник в качеството си на  журналист, за да регистрирам нарушенията, които ще го съпътстват и които ще хвърлят петно на първата институция от чисто граждански характер, която трябваше да бъде оглавена от независима личност. По време на препитването на кандидатите от комисията, която трябваше да се спре на трима от тях, пред вратата на дома ми бяха изпратени няколко мутри, които да сплашат семейството ми, само заради това,  че съм дръзнала да си позволя участие в този конкурс.

По късно разбрах, че мутрите са били изпратени от мъж на име Киро, който работи в охранителната фирма на Алексей Петров - "Спартак Секюрити" - Несебър. Запознах се с него без да подозира коя съм. Заговорихме за политика и в разговора вмъкнах името на обществения посредник на Бургас. Та този Киро, назначен в тази фирма като контрольор, мутра  на А. Петров, се  оказа братовчед на нашия "многоуважаван" обществен посредник  Таньо Атанасов. Човекът сам се похвали, че са братовчеди.
Уточнявам, че това са събития от преди няколко години.

По време на препитването на кандидатите от фрапиращо некомпетентните по въпросите за институцията обществен посредник членове на комисията от общински съветници бяха оценявани облеклата на кандидатите, а не техните компетенции.  Комисия и препитване имаше само защото процедурата го изискваше, а това, че няколко човека от комисията за изпитване на кандидатите изобщо не благоволиха да присъстват беше достатъчно, като  аргумент, изпитването да бъде анулирано поради неспазена административна процедура тъй като протоколите от изпитване нямаше как да бъдат подписани и поставени оценки от неприсъстващи членове на комисията. А когато отсъстващите  членове на изпитващата комисия са повече от трима, какъвто беше случаят с "избора" на настоящия  обществен посредник, конкурсът се анулира и се насрочва нов. Този факт беше пренебрегнат, така все едно става въпрос за махленска сбирка, а не за избор на човек, който ще оглави една от най - важните институции на общината. Ето, при тези обстоятелства бе избран Таньо Атанасов.

Как бихме могли да очакваме човек избран с измама и правонарушения да реагира при нарушени права на журналисти, които на всичкото отгоре са снимали и отразили  събитие на партия, която не се харесва на г-н Таньо Атанасов. Така е, когато граждански институции биват оглавявани не от специалисти, а от партийни  членове. Но, най - парадоксалното е това, че на Таньо Атанасов му изтече 4 - годишният мандат преди много, много време. А как така продължава да бъде обществен посредник?
Ами как, ей така с помощта на ГЕРБ и техните общински съветници, както и тази на бившата председателка на общински съвет Бургас, Снежина Маджарова - настоящ депутат. От деня в който мандатът на бургаския обществен посредник изтече са обявявани няколко конкурса за избор на нов. Конкурсите, обаче, се провеждат само с една цел и тя е не да бъде избран нов обществен  посредник, а преназначен стария. Как става този номер? Мнозинството на ГЕРБ в местния парламент категорично  отказва да направи една съществена промяна  в правилника за избор и дейност на обществения посредник, която гласи, че ако мнозинството общински съветници, ако не избере нов обществен посредник остава стария.

Вече четири пъти, ако не и повече съветниците на ГЕРБ буквално се избудалкват с бургаската общественост. Обявяват конкурси за избор на нов обществен посредник, назначават временни комисии, които да си получат възнаграждението, Таньо Атанасов вместо да се засрами,  отново и отново кандидатства за участие в избора. Никога не получава необходимите гласове на общинския съвет, но тези гласове не ги получава  нито един и от другите кандидати. Когато няма избран с мнозинство нов обществен посредник по правилник си остава стария.  Ето, по този твърде срамен начин ГЕРБ си избира стария обществен посредник и въпреки, че неговият мандат е отдавна изтекъл той продължава да заема тази длъжност. Защо го правят? Защото общественият посредник на Бургас служи за разменна монета при партийни договорки на ГЕРБ с БСП в бургаския общински съвет. 

Власт, театър, бутафория! Така може да се опише институцията, която трябва да защити нарушените права на журналистите в Бургас. Институция, която разполага със собствен бюджет, гласуван всяка година от общинските съветници, чиито административни актове, впрочем общественият посредник трябва да оспорва, когато са в конфликт с интересите и правата на гражданите, но това никога няма да се случи защото неговият избор е абсолютно зависим от самите общински съветници. Институция оглавявана от човек, който получава заплата еквивалентна на тази на кмета на Бургас и председателя на общинския съвет.

Новините от днес и със задна дата