четвъртък, 26 септември 2019 г.

Как се празнят столовете не само на журналисти, но и на ПР-специалисти?

Понеделник, 23 Октомври, 2017 8:47:40  Автор - Надя Хамами

Петър Кърджилов работи в ИЕФЕМ - БАН от две години и три месеца като специалист връзки с обществеността. Кой и защо иска той да бъде уволнен, ще ви разкажа сега.

На 14 октомври (събота) д-р Петър Кържилов изпраща съобщение до медиите, в което пише, че не прави чест на политиците да приписват заслугите за законовото признаване на българското малцинство в Албания единствено на себе си. Това признаване се дължи не само на тях, но и на редица учени и общественици, сред които водеща роля в последните 10 години има доц. д-р Веселка Тончева от ИЕФЕМ - БАН. Някои медии интерпретираха манупулативно това съобщение и писаха за спор и скандал между БАН и правителството. Разбира се, че така ще пишат. Псевдожурналистиката се храни от интриги и скандали навсякъде по света.

На 15 октомври (неделя) вечерта се обажда директорът на ИЕФЕМ се свързва с Кържилов и му казва, че премиерът Борисов, много ядосан, се е обадил на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и му искал обяснение за публикациите в медиите по темата. Академикът, на свой ред вбесен, се обадил на директора на ИЕФЕМ доц. Петко Христов и му нарежда незабавно човекът, който е замесен в това да бъда освободен.


Директорът прави на младият човек предложение за напускане по взаимно съгласие и го предупреждава, че ако не го направи, ще бъде уволнен дисциплинарно за уронване престижа на БАН и института. Ръководството на ИЕФЕМ, казват на З Кържилов, че изпратеното от него е "огромен гаф", при това седмици преди гласуването на бюджета, от който е част и бюджетът на БАН и че това предопределя неизбежно прекратяване на работата му в института по един от двата начина!

В неделя и понеделник, съответно 15 и 16.10.2017, той полага усилия и успява да овладее временната кризисна ситуация, създадена от манипулативните интерпретации на част от медиите. (Чуйте например това участие на доц. Веселка Тончева при Ирина Недева в най-достъпното радио в България - програма "Хоризонт" на БНР: https://goo.gl/kaJNqk).
На няколко пъти се опитва да убеди акад. Ревалски и доц. Христов, че напрежението е спаднало и няма нужда да се качват в сайтовете на БАН и ИЕФЕМ позиции, в които институциите заявяват, че се разграничават от изпратеното от него съобщение, както и да пускат опровержение с текст, различен от този, че скандал между правителството и БАН съществува единствено в страниците на някои кафяви медии. Това е факт. Опитите му, обаче, не са достатъчно убедителни и не успяват. В резултат двамата ръководители решават в двата сайта да бъдат качени позиции, които обиждат със сервилността към политиците, както неговото, така и достойнството на цялата научната общност! Вижте тук: https://goo.gl/VjUV23 и тук: https://goo.gl/YUsGXb. Тези две позиции, разпратени до и медиите, наистина задълбочиха кризата и направиха учените за смях! Оенвн това, в тях се съдържа директна лъжа. Никъде в съобщението не се внушава "противопоставяне" между заслугите на политиците и учените по въпроса. В текстът е изразено недоволство, както личното на д-р Кържилов, така и това на негови колеги, с които е говорил - срещу политиците, заради това, че загърбват работата и усилията на учените, а после ги атакуват. Тук можем да направим ракурс към думите на Симеон Дянков, Менда Стоянова и много други, които обществеността със сигурност помни.

Самият Кържилов, заявява, че категорично няма никакво намерение да напуска, защото ни най-малко не е уронил престижа на БАН и ИЕФЕМ. Видно е дори точно обратното: със съобщението от 14.10 и последвалите медийни участия на доц. Тончева, двамата с младия специалист засилват положителната репутация на двете институции - БАН и ИЕФЕМ, както и тази на научната общност в България като цяло! Това личи от реакциите и коментарите в обществото, както и в самите медийни материали.

В БАН работят много честни и достойни учени. Повечето получават символични заплати от 400 и няколко лева - колкото тези на хигиенистките в същата институция, но с тази разлика, че работят в пъти повече време, а и работата им е на съвсем различно ниво и отговорност. Това е битка не само за столовете и хляба, а за етичните принципи и професионализма, срещу произволни решения дали и кога да остане нечий стол празен, заради телефонно обаждане от политик например.

За съжаление сервилност и злоупотреби в БАН има, но те трябва да бъдат ограничени и обезвредени още в зародиш, затова не трябва да се мълчи. Толерирането на подобни практики е крайно неприемливо за една прогресивна европейска научна институция.

Ако искате да помогнете, моля ви запознайте се с материалите и напишете имейл в кратък свободен текст, изразяващ личната ви позиция, до председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски (presidentbas@cu.bas.bg) и с копие до ПР-ите в централата на БАН (pr-ban@cu.bas.bg), да се поддава(т) на натиска на премиера Борисов!

Ето и съдържанието мейла (“Не уволнявайте Петър Кържилов”), който аз изпратих днес:

“Уважаеми акад. Ревалски,

Обръщам се към вас в институцииналната ви роля на председател на БАН, като бивш кадър” на Института по физиология, който избра да не прояви стоицизъм и да не продължи научната си кариера там.
Запознах се много внимателно с материалите и хронологията на “случая Кържилов” и ви пиша, за да се застъпя за този младеж, когото познавам лично повече от 7 години. По мое мнение той не е уронил престижа на БАН и не само аз мисля така. Не е редно с едно телефонно обаждане, заради НЕЧИЙ гняв, раздразнение, прищявка и непознаване на ситуацията, да се уволняват млади специалисти като Петър Кържилов, можещи и знаещи професионалисти, интелигентни и амбициозни хора, които БАН би трябвало да положи максимални усилия да задържи в редиците си.
Не за първи път сме свидетели на подобни конфликти, аз лично също съм била, но при други, вече бивши председатели. Това безспорно хвърля сянка върху цялостният облик на институцията. Силно се надявам, във времето на вашето управление, това да не се случва.

С уважение,
Надя Хамами”

Новините от днес и със задна дата