четвъртък, 26 септември 2019 г.

Отбелязване на 25 години от промените в България в Европейския парламент

Сряда, 15 Октомври, 2014 9:55:55  BurgasNovinite.BG
В Европейския парламент се проведе дискусия на тема "Комунизмът и несломеният човешки дух", организирана от българския евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.


Събитието отбеляза 25 години от прехода в България и събра международна аудитория, сред която евродепутати от Хърватия и Германия, дошли да засвидетелстват за следите, оставени от тоталитарния режим в техните страни.

"За да искаме България да се развива като една достойна европейска държава Журналистът Катя Стоянова от BurgasNovinite.BG с Дянко Марковс демократични ценности, трябва да сме наясно с нашето минало и да не се страхуваме да кажем истината. Хората, които поканих днес, са свидетели на тази истина, такава каквато се е случила. Запазили са достойнството си и са се борили срещу режима с цената на много лишения и със заплаха за живота си. Младите поколения трябва да участват в дискусиите за комунистическия режим и прехода, истината за които е все още забулена в тайни и митове, създадени от номенклатурата на БКП и нейния железен юмрук - Държавна Сигурност.", заяви Андрей Ковачев след събитието, което бе посетено от около двадесет младежи участвали в различни конкурси по темата.
Участниците в дискусията, знакови личности на българския преход като 92-годишният Дянко Марков, военен летец, носител на орден за храброст и политически затворник, и Едвин Сугарев, български публицист, политик и общественик, споделиха своя опит в борбата за свобода по време на комунистическия режим в България. Историкът и журналист Даниела Горчева бе модератор на дискусията.

По покана на евродепутата д-р Андрей Ковачев в събитието участва и журналистът Катя Стоянова от Снимка - Катя Стояноварегионалната медия BurgasNovinite.BG. Тя бе поканена в качеството си на независим журналист публикувал поредица от журналистически материали касаещи темата за настоящите обвързаности с комунизма и Държавна сигурност.
(На снимката Дянко Марков и евродепутатът Андрей Ковачев, автор Катя Стоянова)
Освен техните разкази, бяха излъчени откъс от документалния филм за лагерника д-р Николай Грозев, спасявал животи чрез хирургическа намеса с подръчни средства в лагерите, както и част от събитията от прехода заснети от кинорежисьора Евгени Михайлов, свидетелство за неподправената историческа действителност.

Дискусията завърши с емблематични за прехода песни на Васил Георгиев-Кръпката, които предизвикаха силни емоции сред присъстващите гости.

Новините от днес и със задна дата