четвъртък, 26 септември 2019 г.

Бялото братство е гавра с паметта на учителя Петър Дънов

Сряда, 5 Април, 2017 10:27:21    Статията подготви Катя Стоянова

Бялото братство е привидно бяло и отдавна е сменило цвета си. За това свидетелстват куп видео и текстови материали в цялото интернет пространство, а името на световно известния духовен учител Петър Дънов е окаляно безобразно. Вече съществуват твърдения, че Общество Бяло братство се е превърнало в секта чиито интереси са охранявани от мутри и във видеото, което публикуваме тук се вижда ясно за какво става въпрос. Не допускат желаещи да присъстват на събранията.

Наш репортер се свърза с жена споделила в социална мрежа публикуваното тук видео и поиска да узнае повече. Жената твърди, че е заплашвана от мутри и затова помоли да спестим нейното име.

Не пускат да влезе никой вътре и избутваха хората. Само те искат да си останат. Има много такива видеа. В това видео има хора, които познавам. Чува се Павел Няголов, син на известния астролог Светлозар Някоголов, него изблъскват силно, а баща му е познавал лично учителя.
По думите на жена, те се считали за върховен орган и не искат други да им припомнят, че са превишили отдавна правата си спрямо учението, защото аз мисля, че Петър Дънов е оставил учение, а не секта, в каквото са я превърнали, разказа за нашата медия жената. Заплашвали са да викнат полиция, но не извикали защото не смеят, е разбрала тя от присъстващи в скандалното видео. Те трябва да се осъзнаят. Да напуснат учението, защото са прекалили, превърнали са го в сектантско сборище и църковна организация, защото са го регистрирали като такова. Нещо, което Учителят Петър Дънов никога не е искал и дори се е изказал строго, допълва възмутена жената застъпник на учението на Дънов.

Петър Дънов не е искал никога да се прави устав за това общество. Той е оставил хората сами да се организират и напредват, без да има някакви хора над другите. В момента има установен устав и по този устав се решават съдбините на учението. Не е искал никога да правят от учението църква, но те са отишли и са регистрирали учението му в съда като църква, уточни жената. Имам документи за злоупотреби и какво ли не.

Оставил е музиката, паневритмията, беседите на българския народ, а те ги патентоваха и печелят от това пари. Патентоването на тези неща ще рече, че ти не можеш да ползваш някои от тези неща, ако те не разрешат. Той е бил начален учител също и затова често е събирал и деца на летни лагери безплатно. Но те създадоха частна детска градина в къщата на Сава,чичо на човекът с шапката от видеото, който е бил съборен и изблъскан. Самият той дарява на братството три етажна къща в София, за да могат хората да се събират, да четат беседи, да хапнат безплатно и така нататък. Сега тази къща е детска градина и всеки неудобен бива изритван с ритници, ако посмее да иде там. Таксите са около 400 лева за детската градина и 8000 лева за ученик от първи до седми клас. Измислиха си, че Учителят Петър Дънов е създал слънчева педагогика, нещо, което той никога не е създавал. Излъгаха хората с една дума и се кичат с благата от този свят за мен човек, има хора там, които не могат да повярват, че са такива и ги защитават яростно, но не трябва да правят тази грешка, добавя свидетелката на скандалното поведение на хора от братството.

Много от възрастните хора членове на това братство биват буквално карани да умрат, за да им вземат имотите. Сега има в братството над 30 апартамента само в София и много други имоти извън София, от които групата върховен орган се ползва. Нещо нечувано се случва. Мога да продължавам още много да разказвам, но и това е достатъчно да придобият хората представа, добавя тя.

Влязох в това общество преди много години, когато се огледах, огледах и съзрях какво се случва в него излязох. Сега продължавам да чета беседите на учителя, като гледам да не са от редактираните и да следвам това учение, защото не си падам по сектите в каквото се е превърнало братството, каза жената.

И ако ме питате защо не търпя. То е защото не бива да се търпи вечно. Един откъс от беседа на Дънов доказва това и много ми се иска хората да го прочетат, за да знаят как да реагират, допълва тя.
Ето я и поучителната беседа на учителя:
Казвате, че трябва да се търпи. Но и търпението има предел. Ние искаме от някои хора постоянно да търпят. Това е невъзможно. Бог, Който е дълготърпелив и Той дохожда до крайния предел. Докато търпи, Той търпи и мълчи, но когато наказва, Той може да запали земята, че нищо да не остане от нея. И тогава всички ще се изплашат, ще решат всички въпроси изведнъж. При това положение всички въпроси моментално се решават: домашни, семейни, обществени, политически и т.н. Но кое е по-добро: ние сами да уредим работите си или Бог да ги уреди? По-добре е ние да уредим работите си, да не очакваме на Господа, Той да ги урежда. Болният не трябва да очаква от лекаря, той да го излекува. Лекарят е само едно условие. Всеки болен трябва да има непреодолима вяра в своя дух, в своята душа, в своята сила, в своя ум, сърце, в своята воля. Лекарят е само едно условие, а човек сам трябва да помогне на мощното в себе си, да се присъедини към него. Ти си сиромах, не уповавай на богатството, което може да дойде като едно условие отвън, но уповавай на душата си, на духа си на ума си, на сърцето си, на волята си, на вярата си и т.н. Човек всякога може да има пари, но всякога не може да разполага с онова, което Бог е вложил в него, ако не е работил да го развие.
В името Божие, Любовта дава живот, НБ 1938-39 г.
30 ноември 1938 г. София
Учителя Беинса Дуно
-----------------------------------------------------
Тук публикуваме още едно видео, за да допълним общата картина от случващото се в братството.

По правилата на нашата медия и етичния кодекс на журналистите, засегнатите в статията лица имат право на отговор, който също ще бъде публикуван на страниците на BurgasNovinite.BG

Новините от днес и със задна дата