сряда, 10 юли 2024 г.

Отхвърлиха предложението депутатите да се тестват за наркотици и алкохол

  

                                Снимка: БТА 

Временната комисия за изработване на проект на Правилник за дейността и организацията на НС отхвърли предложението депутатите да бъдат тествани за употреба на наркотици и алкохол, предаде БНР от парламента. 

Предложението на "Възраждане" изискваше народните представители да се подлагат два пъти годишно на изследване за наркотични вещества, техни аналози или други упойващи вещества за своя сметка при медицински специалист в сградата на НС.

Идеята беше изследването да е доброволно, но отказът или положителните резултати да се оповестяват в личния профил на народния представител на сайта на институцията.

От ИТН включиха и алкохола в изследването, като предвиждаха председателят на НС да може да отстранява от заседания при положителна проба.

Предвиждаше се изследването да се прави в началото на всяка парламентарна сесия; както и по разпореждане на председателя на Народното събрание или по инициатива на една трета от народните представители - когато от поведението на депутата може да се направи обосновано предположение, че употребил алкохол или наркотично вещество. От ИТН предвиждаха и санкции за народни представители, дали положителен резултат или такива отказали да се явят на тест.

Временната комисия за правилника обаче отхвърли и двете предложения за тестване на народните представители с три гласа "за", нула "против", пет гласа "въздържал се", предава БТА.

Депутатите от Временната комисия прегласуваха и отхвърлиха приетото на предишното заседание предложение на депутати от вече несъществуващата ПГ на "Величие", което предвиждаше по време на предизборната кампания народните представители да не получават възнаграждения и да не използват автомобили на парламента.

Според членове на комисията този текст е противоконституционен, тъй като последните промени в основния закон указват, че работата на НС е непрекъсната.

На предишното си заседание комисията прие за времето от откриване на предизборна кампания за избори за народни представители до свикване на новоизбраното Народно събрание народните представители да не получават възнаграждение и да нямат право да използват служебни автомобили. Днес тя се върна отново на текстовете и ги отхвърли с два гласа "за", нито един "против" и шестима въздържали се.

Преди това не беше прието предложението по финансовите правила на парламента възнагражденията да се начисляват от деня на полагане на клетва от народните представители до деня на откриване на предизборна кампания за избори за следващото Народно събрание. Това наложи преразглеждане и на вече приетите текстове за заплатите.

Цвета Рангелова ("Възраждане") посочи, че е получила запитвания дали този текст да не получават възнаграждения по време на предизборната кампания не противоречи на Конституцията, в която пише, че работата на Народното събрание е непрекъсната. Освен това тя отбеляза, че по време на предишната предизборна кампания е имало две извънредни заседания.

Председателят на временната комисия Анна Александрова (ГЕРБ-СДС) предложи да се прегласува вече приетото предложение за неполучаване на заплати за периода на предизборната кампания, тъй като не е приет начинът, по който ще се изчисляват възнагражденията на депутатите.

Временната комисия за правилника отхвърли и предложенията на "Възраждане" и "Има такъв народ" депутатите да се подлагат на изследване за наркотични вещества.

В петък проектът за Правилник ще влезе за окончателно приемане в пленарна зала.

 

 

 

Новините от днес и със задна дата