петък, 24 май 2024 г.

24 май 2002 г. Папа Йоан Павел Втори заяви, че никога не е вярвал в т. нар. "българска следа"

 Пловдив (26 май 2002) Папа Йоан Павел Втори отслужи тържествена меса пред хиляди богомолци на площада в Пловдив

На срещата на четири очи с президента Георги Първанов на 24 май 2002 г. главата на Римокатолическата църква папа Йоан Павел Втори заяви, че никога не е вярвал в т.нар. "българска следа" в опита за покушение срещу него през 1981 г. Това съобщи след срещата директорът на служба "Печат" към Светия престол Хоакин Наваро Валс. Той уточни, че тези думи на папата могат да се приемат като част от съвместното изявление на прессекретариата на българския държавен глава и на директора на служба печат към Светия престол, което Хоакин Наваро Валс прочете.

БТА ни връща към онзи 24 май преди 22 години, когато започва първото посещение на  римски папа в България и то на Йоан Павел Втори. 

На срещата президентът Георги Първанов е приветствал Негово Светейшество Йоан Павел Втори и е изразил своята дълбока почит и признание за приноса и активната роля на Светия отец за укрепването на мира в света, за изграждането на по-справедливо общество, за активизирането на диалога и разбирателството между религии и народи.

Президентът Първанов е подчертал уважението на българския народ към Светия отец, което прави невъзможно участието на България в атентата срещу него, се казва в съвместното изявление. Двете страни са подчертали непреходното значение на духовното наследство на светите братя Кирил и Методий, небесни съпокровители на Европа. Папата е потвърдил, че винаги е обичал българския народ, че високо цени неговата културна и духовна традиция и е изразил подкрепа на етно-религиозния модел в страната, на усилията на България за изграждане на истинско демократично общество, което зачита основните човешки права.

Светият отец е изразил подкрепа на усилията на България да стане пълноправен член на Европейския съюз, да даде своя принос с историята и културата си, които до голяма степен са изковани от християнството. Папа Йоан Павел Втори е подчертал европейското измерение на българската култура, на българското историческо и духовно наследство, както и значението на България като мост между Изтока и Запада.

Правителството на Република България посреща с удовлетворение и признателност изявлението на папа Йоан Павел Втори, че никога не е вярвал на т.нар. българска следа в опита за покушение срещу него през 1981 г. и че я окачествява като голяма несправедливост срещу българския народ. Това се казва в съобщение на правителствената информационна дирекция. С това изявление бе изчистено докрай едно тежко петно от образа на България, носено незаслужено в продължение на повече от 20 години, се посочва в съобщението. Правителството изразява своята благодарност и за подкрепата, която Светият отец дава за усилията на България по пътя на европейската ѝ интеграция. Топлите думи на Главата на Римокатолическата църква по отношение на България и самото му посещение в България ще допринесат за нарастване на вниманието и доверието към страната ни като към важен и надежден партньор в международните отношения, пише в заключение в съобщението.

Новините от днес и със задна дата