четвъртък, 25 април 2024 г.

Бумът на оръжията: Възход на ВМЗ - Сопот и рекордни приходи от 828 млн. лeва

  

"Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот отчитат рекордните 828 млн. лв. нетни приходи от продажби за 2023 г., което е двойно повече спрямо предходната година, съобщиха от дружеството, което е в състава на Държавната консолидационна компания (ДКК).

Заради нараснало пазарно търсене на специална продукция ВМЗ предвижда повишаване на капацитета с нови технологии и линии, като разходите за дълготрайни активи надвишават 20 млн. лева. Интересът се обяснява с производството на различни боеприпаси, снаряди и ракети от съветски тип, които се купуват от страните от НАТО.

Работниците в държавната компания през последната година са се увеличили с близо 500 души до повече от 4100 души. Техните възнаграждения също постоянно се увеличават, се казва в съобщението.

Наскоро ВМЗ - Сопот съобщи на интернет страницата си, че работещите ще получат допълнително възнаграждение преди Великден. То ще е в размер на една минимална заплата за дружеството. Чисто в портфейла на всеки работещ в най-голямото държавно дружество от отбранителната промишленост ще влязат по около 760 лева. Парите ще бъдат изплатени преди светлите християнски празници. Решението е на Съвета на директорите на база добри финансови резултати, постигнати в дружеството и проведени преговори между ръководството и синдикалните партньори, отбеляза компанията на 17 април.

С това Съветът на директорите на ВМЗ продължава традицията от последните години да начислява по една минимална заплата преди Коледа и Великден, се казва в днешното съобщение.

Очакванията са възходът на дружеството от последните две години да продължи и през 2024 г., като приходите и печалбата му да растат. ВМЗ - Сопот се развива много добре и е съживено през последните години. За разлика от лошото управление преди години, когато беше изправено пред фалит. Сега има поръчки и договори за две години напред, се изтъква в съобщението.

Дружеството е най-големият работодател в региона и интересът на търсещите работа в Подбалкана е насочен основно към него, изтъква ВМЗ - Сопот. В съобщението се посочва, че ръководството работи за повишаване на квалификацията на своите работници и служители като си партнира с професионалната гимназия "Ген. Владимир Заимов" в Сопот и Техническия университет в София.

Новините от днес и със задна дата