неделя, 30 юли 2023 г.

Тагарев: Притеснително е, че Русия удължи с още 10 дни предупредителната зона за ученията

  

Определянето на предупредителна зона за Черно море обикновено се прави за няколко дни - докато трае военното учение. По-притеснителното е, че 10-дневния срок на нотификацията на Русия изтече вчера и бе удължена с още 10 дни. Това заяви военният министър Тодор Тагарев пред NOVA News.

"Тези ограничения не би трябвало да се прилагат от Русия, за да блокира износа на зърно от Украинските пристанища. Това е неприемливо. Съвсем други режими, по различен начин се навигира транспортът", обясни министърът.

В отговор на въпрос за евентуално искане от украинските власти за съдействие на изност на зърно, Тагарев каза, че ако има такова запитване, "то ще бъде обсъдено с нашите съюзници, които са на прилежащата територия на Черно море и евентуално и с партньорите ни от НАТО".

"Те още от 2014 г. претендират за морски пространства около Кримския полуостров, за влизането в Азовско море и всякакви подобни случаи, които противоречат на международното право", каза Тагарев. Според него Русия нарушава навигацията като не пропуска украински кораби.

Черно море е твърде малко, за да има всяка страна 200 мили икономическа зона, но има ясен регламент. Всяка страна има право да действа в своята икономическа зона, никой друг няма право да действа в тази акватория, заяви Тагарев без да споменава случай от преди десетилетие, когато имаше нарушение в наши териториални води.

Преди години турски бракониери бяха навлезли в български акваториални води, не спряха на заповедите на българските гранични власти и впоследствие образуваха дело срещу български граничари, изпълнявали своя дълг по международното право, допълват от NOVA News.

"НАТО определи в стратегическата концепция защитата на Черно море като свой стратегически приоритет и това беше тема на срещата във Вилнюс. Черно море е изключително важно за икономиката, транспорта, екологията", поясни министърът.

Новините от днес и със задна дата