вторник, 27 юни 2023 г.

Проверяват прокурора по "Барселонагейт", разпоредил служители да работят извънредно

  

Извършва се проверка по административна преписка поради устно разпореждане на наблюдаващия прокурор по делото "Барселонагейт" за полагането на извънреден труд на 3 юни т.г. от служители на Софийската градска прокуратура без разпореждането и знанието на административния ръководител.

Това посочва в позиция до медиите административният ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП) Илияна Кирилова във връзка с разпространена информация за образувано дисциплинарно производство срещу наблюдаващия прокурор по делото "Барселонагейт".

Уточнява се, че предмет на проверката не е какви действия са извършени по разследването, а кога и защо, тъй като това е единствено и само от компетентността на наблюдаващия прокурор, добавя БТА.

Съществуват разумния основания да се смята, че е допуснато нарушение на трудовото законодателство. В настоящия случай е следвало административният ръководител да бъде уведомен, за да се изготвят заповеди за полагане на извънреден труд и по този начин да бъдат защитени правата на служителите, допълват от градската прокуратура.

Проверката ще уточнява дали има предпоставки за търсене на дисциплинарна отговорност по реда на Закона за съдебната власт, се казва още в съобщението.

Новините от днес и със задна дата