вторник, 27 юни 2023 г.

Погребалният агент Енев: Скоро ще стане ясно, че не съм виновен за фиктивните погребения

  

Районният съд в София не успя да даде ход на делото за фиктивните погребения край Банкя. Подсъдим по процеса е Георги Енев.

Причина за отлагане на делото бе фактът, че трима от близките на погребаните не са редовно призовани. Така те няма как да упражнят правата си като граждански ищци.

Следващ опит за начало на процеса съдът ще направи през октомври.

На излизане от съдебната зала Георги Енев съобщи, че не се чувства виновен и че не той е извършил това, а друг, чието име щяло да стане ясно по-късно. Ново разпоредително заседание ще има на 10 октомври.

На предходното съдебно засадение през април стана ясно, че най-малката сума заплатена на погребалния агент за кремация е 780 лева, а най-голямата - 3500 лева.

Погребалният агент беше арестуван през 2022 година, след като в нерегламентирано гробище край село Клисура до Банкя бяха намерени останки на седем починали, погребани извън гробове. Оказа се, че това са хора, чиито близки са платили за кремация, която така и не се е състояла.

Обвинението срещу Георги Енев е за това, че в периода от 8 януари 2020 г. до 13 май 2022 г. в София и Банкя, Енев е измамил 19 души, че ако му се дадат пари, ще организира кремация за техни починали близки. Причинената вреда на измамените е за общо 28 230 лева.

Делото е 22 тома, а ескпертизите по него са на стойност 23 949 лева. В момента Георги Енев е под домашен арест след като плати гаранция от 10 000 лева.

Новините от днес и със задна дата