сряда, 17 май 2023 г.

Христо Иванов: Не получих отговори от Габриел и ГЕРБ за промени в Конституцията

  

Това, което се предлага с първия мандат, не може да реши големите проблеми на България, коментира Христо Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България" пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

Според него ситуацията в страната е сериозна и всяко решение по отношение на управлението трябва да бъде взимано много внимателно. 

"При срещите ни с Мария Габриел поставих на нея и цялото ръководство на ГЕРБ за пореден път въпроса какви промени в Конституцията предвиждат, защото това е пътят към системна промяна в България. Не просто да опитаме да махнем един досадил на всички главен прокурор, за да оправим проблема, а наистина да решим нещата в дългосрочен план. На този въпрос отговор не получих", обясни Иванов. 

Заради всичко това подходите към втория мандат започваме от разговора за Конституцията, защото смятаме, че това е системният начин да бъдат решени проблемите на страната, коментира той, цитиран от БТА.

Според него въпросът не е на кого е мандатът, а кой може да предложи формула, фокусирана върху истинските решения. Ще опитаме да направим това във втория мандат и се надяваме на отговорно отношение, заяви Иванов и добави, че проектокабинетът на ПП-ДБ с премиер Николай Денков не е минал окончателно гласуване на парламентарна група.

Случилото се около главния прокурор Иван Гешев в последните дни показа дълбоките проблеми на политическата ситуация, смята депутатът. Всеки, който се надява, че проблемът с липсата на законност в България може да бъде игнориран, заметен под килима, ще преживява такива изненади с такива детонации, пиротехники и т.н. до безкрай. Докато не бъде решен този проблем, българската държавност, българската институционална и политическа система няма да бъдат оздравени и през цялото време ще дават подобни дефекти, и ще произвеждат подобни "къси съединения", коментира Иванов.

Христо Иванов призова да бъде решен проблемът и посочи, че това може да стане само чрез изменение в Конституцията.

Преди ден стана окончателно ясно, че "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да подкрепят първия мандат за съставяне на правителство. "Започваме за работим за втория мандат, който виждаме като единствената алтернатива пред България да не ходим на шести избори", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков след коалиционния съвет на лидерите в обединението, на Националния съвет на "Продължаваме промяната" и на парламентарната група.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата