понеделник, 22 май 2023 г.

Запорожката АЕЦ отново е изключена от електрическата мрежа

  

Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна е била изключена от електрическата мрежа и е преминала в режим на резервно захранване, информацията е позова на назначеното от Русия ръководство на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

"В резултат на прекъсването на Днепърската високоволтова линия Запорожката АЕЦ остана без външно електрозахранване. Електрозахранването за собствените й нужди се осигурява от дизелови генератори. Причините за прекъсването на линията се изясняват", пише в съобщението, публикувано в "Телеглам".

Назначеното от Русия ръководство на Запорожката АЕЦ уточни, че радиационният фон на площадката на атомната централа, в санитарно-охранителната зона и зоната за наблюдение е в нормите.

Oт украинския държавен ядрен оператор "Енергоатом" потвърдиха пред Ройтерс, че електрозахранването в Запорожката АЕЦ е прекъснато.

"Да, имаме седмото спиране на тока от началото на (руската) окупация", каза източник от компанията.

След това "Енергоатом" обяви, че причината е руски обстрел на Днепърската високоволтова линия, предаде Ройтерс.

До момента от руска страна няма коментар на това твърдение.

Запорожката АЕЦ се намира на няколко километра от Мелитопол. Русия превзе централата малко след инвазията си в Украйна в края на февруари миналата година. През октомври президентът Владимир Путин подписа указ, с който Запорожката АЕЦ бе обявена за руска федерална собственост, добавя БТА.

Русия обяви Запорожка област за анексирана, въпреки че превзе само част от югоизточния украински регион. Окупационните власти се базирани в Мелитопол, тъй като областният административен център град Запорожие остава под украински контрол.

Русия евакуира цивилни от Мелитопол в очакване на украинско контранастъпление в района.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата