понеделник, 8 май 2023 г.

Повдигнаха обвинение на шофьора, убил двама пешеходци на столичния бул. "Сливница"

  

Снимка: Фейсбук групата "Катастрофи България", Borislav Milanov

Прокуратурата привлече като обвиняем 18-годишният шофьор А.А за катастрофата, при която загинаха двама пешеходци  - 22-годишния Я. С. и 24-годишната А. М, на столичния булевард "Сливница" тази нощ. Той е задържан в ареста за 72 часа, съобщиха от прокуратурата.

Досъдебното производство по случая е образувано днес в условията на неотложност и се води в Сектор "Разследване на транспортни престъпления" към Отдел "Разследване" при СДВР под ръководството и надзора на СГП.

От прокуратурата посочват, че в началния етап на разследването са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни, за да се направи обоснован извод, че на 8 май около 00:15 ч. в София при управление на лек автомобил по бул. "Сливница" с посока на движение от ул. "Мелник" към бул. "Константин Величков" и в района на кръстовището с ул. "Русе", А. А. е нарушил правилата за движението по пътищата, като, движейки се с несъобразена скорост, не пропуснал пресичащите по обозначена пешеходна пътека Я. С. и А. М., и е реализирал пътнотранспортно произшествие, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на двамата пешеходци.

А. А. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 343, ал. 3, б. "б", пр. 1 във вр. с ал. 1, б. "в", пр. 1 във вр. с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият е задържан с мярка за процесуална принуда за срок до 72 часа.  Предстои СГП да внесе искане в Софийски градски съд за вземане спрямо обвиняемия на мярка за неотклонение задържане под стража.

Разследването по случая продължава с разпити на свидетели, извършване на необходимите експертизи, както и на други действия по разследването за изясняване на всички обстоятелства по случая в съответствие с изискванията на закона, посочват от прокуратурата.

Разследващите са иззели запис от камери за видеонаблюдение, от който е видно, че автомобилът се е движил с много висока скорост, но с каква точно тепърва ще се установи. От записа се вижда, че колата преминава по пътя като удря и двамата пешеходци. Тялото на една от жертвите е било влачено около 300 метра, след което следва удара в стълб и колата се подпира в таксиметров автомобил, предаде БНТ.

Разследването трябва да установи с каква скорост е шофирал 18-годишния мъж. Взетите пробите за алкохол и наркотици, направени на място, са отрицателни. Дал е доброволно кръвна проба във ВМА по-късно днес, предаде БНТ. Резултатът се очаква да стане ясен до дни.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата