четвъртък, 11 май 2023 г.

Млади творци и утвърдени специалисти идват в Бургас на форум по темата за спасяването на българските евреи

 Млади творци и утвърдени специалисти идват в Бургас на форум по темата за спасяването на българските евреи

* Първата по рода си Международна младежка конференция „Спасяването на българските евреи – възможен модел на поведение за младите хора днес” е част от фестивала „Приятелството – смисъл и спасение”

Темата за спасяването на българските евреи в периода на Холокоста и отражението на този акт в съвремието с течение на годините предизвиква все по-засилен интерес. 80-годишнината от този уникален акт на човечност в България е в основата на поредната инициатива на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, насочена към младите хора.

В програмата на заключителните събития от десетия литературен младежки конкурс е включен форум, който ще насочи фокуса към периода на Втората световна война и ще го съотнесе към съвременността.

Първата по рода си Международна младежка конференция „Спасяването на българските евреи – възможен модел на поведение за младите хора днес” ще събере в Бургас изтъкнати научни капацитети, които ще влязат в диалог с 30-те финалисти от литературния конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” – български и чуждестранни.

Целта на форума е да повиши обществената информираност за събитията от Втората световна война и Холокоста, да прехвърли мост от спомена за миналите събития към бъдещето и в контекста на днешната реалност да идентифицира морални категории, които младите хора да следват.

„Паралелно с дебатирането по темата ще бъде оказана почит към 11 343 жертви на хитлеристкия геноцид от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот.“, съобщават организаторите.

Конференцията се провежда под егидата на Вицепрезидента на Република България Илиана Йотова като част от инициативите за отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи. За участие са поканени представители на държавни и общински институции, дипломати от държавите, които имат участници в конкурса, популярни писатели и историци, представители на образователните институции, оцелели от Холокоста и техни наследници.

Форумът е част от тридневния Международния младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”, който Център „Алеф” организира в Бургас за втора поредна година. Тя ще се проведе на 20 юни 2023 година, от 9 до 13.30 часа, в хотел „България”, и ще бъде структурирана в два модула.

Първият ще съдържа доклади по темата, изнесени от специалисти от България и чужбина, а вторият е концентриран върху младежките дебати. За лектори са поканени проф. д-р Румяна Христиди - ръководител на катедра Хебраистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Радостина Николова - държавен експерт в МОН и член на работната група по присъединяването на България към IHRA, Авитал Лейбович - директор на Американския еврейски комитет в Ерусалим, Израел, експерт по дипломация на Близкия Изток и Балканите и геополитически стратегии, Фелисия Валдман - заместник - ръководител на румънската делегация на IHRA и директор на Goldstein Goren Center for Hebrew Studies в Университета на Букурещ, Румъния.

Дискусионната форма се базира на познанията и общите интереси на младите хора, а международното участие ще постави на разискване различни гледни точки и подходи. Младежите ще споделят с широка международна аудитория познанията си за историческите събития по времето на Холокоста и спасяването на българските евреи, както и политиките на противодействие на съвременните прояви на антисемитизъм. Те ще насочат дебата към темата за моралния бунт на достойното българско общество по времето на Холокоста и възможността моделът на поведение на някогашните спасители на евреите да бъде следван днес. Участието в обща дискусия ще спомогне младите хора да създадат трайна мрежа помежду си и в бъдеще да разменят информация по темата, да споделят общи ценности, да търсят изява и в други подобни събития. Това от своя страна ще гарантира устойчивост на резултатите от конференцията.

Работните езици на конференцията ще са български и английски, а модератор - .Луиза Славкова, изпълнителен директор на Фондация „Софийска платформа“.

Предвид важността на дискусионните проблеми, Център „Алеф” залага на мащабно медийно отразяване на форума. По този начин сред българската и международната общественост ще се популяризира ценностната ориентация на младите хора и отношението им към един от най-драматични моменти от историята на ХХ век, както и ще се интерпретира тезата, че съхраняването на историческата памет е важна предпоставка за създаването на толерантно мултикултурно общество, за постигането на стабилност в културен и политически аспект.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата