сряда, 3 май 2023 г.

Стрелбата в Белград била внимателно планирана, ученикът имал списък кого да убие, а в раницата му са намерени три коктейла молотов

  

             Снимка: БТА/АП

14-годишният ученик, открил стрелбата в основно училище "Владислав Рибникар" в Белград, е имал скица на учебното заведение и списък на деца, които искал да убие. Коста К. е планирал атаката си от месец, но тя се случила в момент, в който тийнейджърът изкарал слаба оценка, съобщи на извънредна пресконференция началникът на полицията в сръбската столица Веселин Милич.

Пред медиите той показа плана на ученика. 

По последни данни жертвите са девет - един охранител и осем деца. Други шестима ученици и 52-годишната преподавателка по история Татяна Стефанович са ранени при атаката и са откарани в болница. 

"Бил съм на хиляди огледи, такъв случай не се помни в сръбското общество. Според получените досега данни, момчето е планирало престъплението от месец. Взел е 9-милиметров пистолет от апартамента на баща си и пет пълнители, имал и коктейли Молотов в раницата си. Първо е стрелял срещу охранителя, след това срещу дежурната ученичка. След престъплението се обадил в полицията. Сам е изготвил план как да влезе в училището, как да излезе. Определил е приоритетните си цели, кое дете и как да ликвидира и колко деца да убие", каза Милич. 

Той изтъкна, че момчето не е имало никакви психически проблеми. Попитан дали може 14-годишният да носи наказателна отговорност, предвид възрастта си, Милич отговори, че прокуратурата ще прецени това. Мотивът за престъплението засега остава неизвестен. 

По информации на вестник "Новости" Коста К., роден през 2009 г., е стрелял с два пистолета. В раницата му, оставена в кабинета по история, са намерени три коктейла Молотов. 

Бащата на негов съученик изрази предположение, че момчето е било тормозено от другите деца. В медиите се появи информация, че Коста К. е решил да извърши нападението в училището, когато получил двойка по история. Той си тръгнал сутринта от училището, отишъл вкъщи за оръжието, след което се върнал и извършил престъплението. 

Бащата на Коста К. твърди, че е имал разрешение за оръжието и го е държал заключено, съобщи министърът на вътрешните работи Братислав Гашич, цитиран от Танюг. По информация на "Новости" родителите на момчето са здравни работници, по-конкретно баща му е лекар. 

В цялата страна бе обявен тридневен траур. Законите за притежание на оръжие в Сърбия са изключително строги и подобни инциденти не са обичайни за страната. 

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата