понеделник, 15 май 2023 г.

В турбулентен ден топката се върна в полето на ПП-ДБ

  

Номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел подаде оставка като еврокомисар, устремена в опита си да реализира успешно получения първи мандат за съставяне на правителство. Корнелия Нинова обаче изненадващо отказа да я подкрепи. Изненадващо, защото първоначално председателят на БСП каза, че ще подложи въпроса на вътрешнопартийно гласуване. Не го направи.

И така, за да реализира първия мандат, Мария Габриел има само една възможност (ако изключим правителство на малцинството) трябва да получи подкрепа от коалицията ПП-ДБ, която ще вземе решението си утре. "Вратата не е залостена", каза преди дни съпредседателят на ПП Кирил Петков. Но генералната им позиция да не подкрепят кабинет с първия мандат на ГЕРБ засега не е променена. 

Преди да получи мандата Мария Габриел разговаря с БСП, ДПС и "Има такъв народ". Предложи им да подкрепят експертно правителство с конкретен хоризонт на действие една година като запазят своята идентичност. Дори ДПС и ИТН да се съгласят, без БСП ГЕРБ не може да разчита на мнозинство в парламента.

Защо БСП отказа. "Ние резервна гума или резервен пръст на парламента на бутоните няма да бъдем, защото сме БСП" - категорична бе Нинова пред медиите, само часове след срещата си с Габриел. Очаквали яснота от претендента за премиерския пост за формата и задачите на кабинета, но не са я получили.

"Направихме достатъчно, хаосът и лицемерието, което демонстрират не може да продължават. Имат своята стъпка към ПП и ДБ, с които нямат никакви различия", каза Нинова.

Въпреки че Мария Габриел се пази от тяснополитическа окраска на бъдещия си проектокабинет, от ДПС побързаха да обявят, че са готови да се включат. След срещата си с претендент премиера председателят Мустафа Карадайъ каза, че имат самочувствието, че разполагат с експерти в почти всички сфери на обществено-политическия живот. Според него профилът на кабинета трябва да изглежда така - европейски, Брюкселски. Както е известно, ДПС винаги са готови да участват.

Най-малките - ИТН, го удариха на икономика. Обявиха се за рестриктивен бюджет (по това пълна противоположност на БСП) в известна степен, за овладяване на инфлацията и на задаващата се дългова криза. Не е добре да се върви по път, по който ще има широки пръсти на съответния финансов министър и висок бюджетен дефицит, каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Нов бюджет с необмислени харчове, задължаващи българите, няма да подкрепим, съответно и такова правителство, заяви Йорданов.

Както изглежда, първият мандат е под голям въпрос, а вторият...Кирил Петков беше препоръчал на ГЕРБ вместо да се хвърля в обятията на БСП и ДПС да подкрепи проевропейското правителство "Денков".

Като сол в раната все в този ден главният прокурор Иван Гешев скъса оставката си и пред медиите атакува Бойко Борисов, обвини ДПС в предателство и обобщи: "Време е да бъде изметен политическия боклук".

Заместникът му Борислав Сарафов пък (без време) влезе в конфликт с него и поиска държавата да го пази.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата