понеделник, 1 май 2023 г.

Иван Гешев: Добре, че смених колите в последния момент, децата много се изплашиха, взривът беше ужасяващ!

 Първи СНИМКИ от мястото на взрива срещу Иван Гешев - Информационна агенция  ПИК 

                                                         Снимка:ПИК

Главният прокурор Иван Гешев, срещу когото в понеделник по обед бе направен опит за покушение с бомба на пътя, коментира, че взривът е бил ужасяващ. Той разкри, че ако не е бил сменил колите, е щял да загине.

"Всичко е ОК, добре, че смених колите в последния момент. Иначе ...добре, че не убиха някой човек! За децата се притеснявам, много се изплашиха", коментира пред Епицентър.бг Гешев. 

Обвинител №1 се е прибрал късно преди ден от Украйна и е задържал бронираните коли, с които е пътувал за там. Трябвало е след това да замине за Турция с други коли. Той обаче решил да се отклони и да присъства на събитие на младши прокурори в базата на прокуратурата на Цигов чарк.

Явно атентаторите са били уведомени за промяната в плановете и са заложили взрива по пътя София-Самоков, но не са отчели, че той може да смени автомобила, в който се вози лично. Взрив е бил заложен и по пътя за Турция, твърдят от службите.

Експлозията пред кортежа на главния прокурор стана около 11.45 ч. на пътя София - Самоков, недалеч от крайпътно заведение по пътя за Ковачевци.

Гешев се е връщал от Боровец заедно със семейството си, а в кортежа са били съпругата му Детелина Ханчева и дъщерите им Ивет и Далия.

По-рано на мястото на атентата беше заместникът и шеф на Националното следствие Борислав Сарафов. Главният прокурор е бил мишена за убиване, каза той, и съобщи, че взривът е бил много мощен - вероятно най-малко с тротилов еквивалент от 3 кг.

Бомбата е избухнала точно когато автомобилът на Гешев е вземал завоя и съответно, колата е намалила скоростта. Смята се, че организаторите на покушението са наблюдавали в реално време, за да детонират устройството. Разследващите са открили маркери за обозначаване на мястото. Осколките пък се забили в околните дървета и били големи колкото човешки нокът, обясни пред журналистите Борислав Сарафов.


По думите му на мястото се е образувал кратер с дълбочина 30-40 см. Според него и според експертите по взривове, които са на мястото на произшествието, е цяло чудо, че няма пострадали и убити. Използват се следови кучета, вземат се и проби от пръстта, за да се изследва химическият състав на взривното устройство. 

Наказателното производство е за терористичен акт, обяви Сарафов и призова НСО да предприеме действия за подсигуряване на неприкосновеността на главния прокурор.

От своя страна директорът на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) Атанас Илков съобщи, че са взети допълнителни мерки за обезпечаване на сигурността на главния прокурор. От НСО към момента отказват коментар за инцидента. От около две години Иван Гешев се охранява от НСО, след като парламентът отне от главния прокурор Бюрото по защита и го прехвърли към Министерството на правосъдието.

Сред първите политически сили, които осъдиха атентата, бяха "Има такъв народ" и "Възраждане". 

Инцидентът с кортежа на главния прокурор е знак за разпада на държавността, заявиха от партията на Костадин Костадинов в прессъобщение до медиите по повод инцидента. "Опитът за покушение над обвинител номер едно е равносилно на терористичен акт", посочват от "Възраждане". "Осъждаме извършения терористичен акт и настояваме за максимално бързо разследване, откриване на виновниците и наказания", се казва в позицията.

"Демонстративен и арогантен опит за убийство" го нарече Слави Трифонов. "Каквото и да се говори, факт е, че подобен атентат е атентат не само срещу един човек, а срещу една от институциите в държавата. Практически, това е покушение срещу държавата. Всеки може да има собствено мнение за професионализма на главния прокурор, но в човешки план случилото се е ужасно, чудовищно, брутално престъпление. Все гордо заявяваме, че сме държава, член на Европейския съюз, но такива актове поставят въпроса дали изобщо сме държава", заяви от името на ИТН нейният лидер.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата