петък, 5 май 2023 г.

Пригожин: ЧВК "Вагнер" се оттегля от Бахмут, за да ближе раните си

  

Собственикът на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин съобщи, че силите му ще напуснат украинския град Бахмут на 10 май, предаде Ройтерс.

"Обявявам от името на бойците на "Вагнер", от името на нейното командване, че на 10 май 2023 г. се налага да предадем позициите в Бахмут на подразделенията на (руското) министерство на отбраната и ще изтеглим остатъците от силите на ЧВК "Вагнер" в логистични лагери, за да "ближем раните си". Ние щяхме да превземем град Бахмут преди 9 май. Когато видяха това, военните бюрократи спряха доставките (на боеприпаси) ... Следователно от 10 май 2023 г. ще се изтеглим от Бахмут", каза Пригожин във видеообръщение, разпространено от пресслужбата му.

"Изтеглям "Вагнер" от Бахмут, поради липса на боеприпаси заради което бойците ни са обречени на безсмислена гибел", добави той.

Пригожин публикува в петък видеоклип, в който стоейки в поле от трупове, обвинява висшите началници на отбраната за понесените загуби.

Основателят на ЧВК "Вагнер" отново разпали дългогодишната вражда с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов, когото Пригожин многократно е обвинявал, че лишава силите му от боеприпаси.

Във видеото Пригожин стои до десетки окървавени трупове, които по думите му са на бойци на "Вагнер". В публикувания от пресслужбата му видеоклип псувните са заглушени, пише Reuters.

"Имаме 70% недостиг на боеприпаси. Шойгу! Герасимов! Къде са **** боеприпаси?" - бунтува се Пригожин.

Според него загубите на "Вагнер" са щели да бъдат 5 пъти по-малко, ако бойците бяха адекватно снабдени.

"Това са момчета от Вагнер, които загинаха днес. Кръвта е още прясна", каза Пригожин, сочейки труповете около себе си. "Те дойдоха тук като доброволци и умират, за да можете да дебелеете в офисите си".

ЧВК "Вагнер" играе водеща роля в усилията на Русия да превземе Бахмут от миналото лято. Обсадата на града се превърна в най-продължителната и кървава битка във войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Уволненият от длъжност руски заместник-министър на отбраната Михаил Мизинцев е станал заместник-командир на ЧВК "Вагнер", твърдят руски военни кореспонденти, цитирани от УНИАН.

"В лагера за подготовка с новия заместник-командир на ЧВК "Вагнер" Михаил Мизинцев се занимавахме с допълнителна подготовка на подразделенията", написа един от тях, Александър Симонов.

Впоследствие журналистът съобщи, че заедно с Мизинцев са посетили позициите на ЧВК "Вагнер" в Бахмут, където новият заместник-командир "се е запознал с обстановката на място".

Все пак не е сигурно дали изявлението на Пригожин може да се приеме за чиста монета, тъй като той и преди е правил импулсивни коментари. Именно миналата седмица той първо заяви, че на вагнерианците е било наредено да прекратят огъня заради посещението на американските журналисти в Бахмут, а след това го нарече "военен хумор".

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата