сряда, 10 май 2023 г.

Не пуснаха от ареста граничния полицай с 500-те евро подкуп, имал и условна присъда

  

Софийският апелативен съд остави в ареста 40-годишния граничен полицай Атанас Коцев, обвинен в искане и получаване на подкуп. Решението на втората инстанция потвърждава наложеното и от Благоевградския окръжен съд миналата седмица.

Атанас Коцев бе арестуван пред хотел в Сандански преди 10 дни в момента на получаване на парите. Прокуратурата му повдигна обвинение, че чрез изнудване поискал и приел сумата от 500 евро, за да не извърши действия по служба. Използвайки служебното си положение на граничен полицай на ГКПП Кулата, той поискал такса "спокойствие". Заплашвал бизнесмена Владимир Бойчев, че ще извършва постоянно проверки на товарните автомобили, преминаващи през граничния пункт, свързани с дейността на транспортните му дружества.

Пред Благоевградския окръжен съд защитата на Коцев поиска мярка за неотклонение "подписка" или парична гаранция, защото задържането му било незаконно - бил държан в ареста първоначално с преписка на следователя за срок от 72 часа, а не с полицейска заповед. Освен това обвиняемият имал две деца, за които трябвало да се грижи, не бил в добро здравословно състояние и имал да връща кредити.

Самият Коцев пък каза, че парите не били за подкуп, а въпросният бизнесмен имал да му връща. Излязъл да ги вземе, докато бил в болнично заведение за лечение на възпаление на вътрешното ухо. Той се оплака и от грубо полицейско отношение. 

"От 17 г. съм полицай, никога не съм търсил, нито съм получавал подкуп. За мен тази работа е въпрос на чест. Мразя корумпираните полицаи. Работата ми е престижна и я работя с чест. При задържането ме биха, имам охлузвания по тялото, изкъртен и счупен зъб", каза Коцев. 

Окръжният съд в Благоевград обаче намери, че има достатъчно доказателства, уличаващи го за виновен, както и че има реална опасност той да се укрие, ако му бъде наложена друга мярка. Обжалването пред Софийския апелативен съд потвърди решението на предишната инстанция. 

За извършеното от обвиняемия престъпление законодателят предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от права - да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

При задържането си Атанас Коцев имал и влязла в сила условна присъда от 26 април (6 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок) за други две извършени престъпления, свързани с документна измама.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата