сряда, 26 април 2023 г.

ГЕРБ-СДС поставиха условие на ПП-ДБ за структура и състав на МС до неделя

  

От ГЕРБ-СДС поставиха условие на ПП-ДБ да им бъде представен състав и структура на Министерски съвет в рамките на почивните дни. Това стана ясно след днешната среща между първите две политически сили само ден след като отношенията между коалициите привидно се затоплиха. 

На разговорите от страна на ПП-ДБ присъства само Николай Денков, който заяви, че не знае защо колегите му от ГЕРБ са отишли на срещата, след като той е присъствал само за да обясни подходът, по който ще изготвят 18-месечна програма.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отбеляза пред журналисти в кулоарите на НС, че никой от колегите ѝ от ПП-ДБ не е в готовност да говори с ГЕРБ по секторни политики. Тя посочи, че двете коалиции са си поставили времеви график за някои задачи.

"До края на утрешния ден трябва да имаме всички секторни политики на двете предизборни платформи и програми. нанесени в в табличен вид, с това какви мерки, механизми и законодателство ще се наложи да вземем в едно общо правителство със споделена отговорност. Втората тема касае темата бюджет. Паралелно с разговорите утре за секторни политики заедно с Министерство на финансите ще ги поканим да присъстват по темата за Закона за държавния бюджет, защото всяка една политика на всяко едно управление винаги трябва да е съобразено с финансирането. На трето място си дадохме срок до петък всички тези въпроси за бюджетна политика, както и за секторни политики по всички ресори да бъдат представени на ръководствата на двете парламентарни групи, съответно на органите на партиите, които формират коалициите", коментира Атанасова след срещата и продължи:

"Поставихме като условие и в рамките на почивните дни да ни бъде предоставен състав и структура на Министерски съвет, ако все още колегите от ПП-ДБ считат, че е редно ние да постъпим нестандартно, да се откажем от първия мандат и да подкрепим, като ги контролираме, втория. Ако и това не се случи в рамките на тези срокове, ние имаме пълните основания да считаме, че те подхождат неформално към това да формираме мнозинство и общо управление".

По думите на Атанасова разговорите за кабинет не са детска игра - "днес едно, утре друго, трябва отговорност и решение". Тя отбеляза и че на срещата е присъствал само Денков, макар че ден по-рано Асен Василев също е изразил готовност да разговаря днес с представителите на ГЕРБ-СДС.

"Ако до неделя не се представи състав на кабинет, ще считаме, че илюзията, че можем да говорим за правителство, не е лишена от смисъл, тоест всичко това беше илюзорно. След това ще разговаряме с всички останали политически партии и парламентарни групи. Естествено - последен вариант е правителство на малцинството", категорична беше Атанасова.

"Аз не знам как изглежда този разказ на българите. Първото условие от страна на ПП-ДБ беше да се откажем веднага от мандата, който сме получили като първа политическа сила, за да подкрепим техен кабинет. Техните национални органи взеха почти на следващия ден решение след изборите, че няма да подкрепят ГЕРБ-СДС в първия мандат и на нас това ти беше ясно. С цялата отговорност, която имаме към държавата подхождаме в този процес, защото най-лесно е мандатоносителят или първата политическа партия на два избора да започне да води разговори с други", добави Атанасова и подчерта, че от ГЕРБ-СДС много пъти са казали, че най-стабилна би била управленската формула с първата и втората политическа сила.

От своя страна Николай Денков заяви пред журналистите, че е отишъл на срещата само за да обясни какъв ще бъде подходът за изготвяне на програмата.

"Аз не разбрах защо са дошли колегите от ГЕРБ. Целта на срещата беше различна - да обясня какъв ще бъде подходът, по който ние готвим програмата, така че, когато бъде готов първият вариант, ние да можем да го обсъдим", отбеляза Николай Денков и продължи:

"Ние смятаме и това беше обяснено, че трябва да подготвим програма за 18 месеца - до края на 2024 година, защото това ни се струва реалистичен срок. Всичко това ще се обсъжда и с другите експерти, за да е сигурно, че в крайна сметка ще имаме документ, който да получи подкрепа".

Относно състав на МС, Денков беше категоричен, че от ПП-ДБ нямат готовност да се обсъждат имена.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата