сряда, 12 април 2023 г.

Киев сравни Русия с "Ислямска държава" заради видео с обезглавяване на военнопленник

  

Киев сравни Русия с групировката "Ислямска държава" след публикуването на видеоклип, на който руски войници обезглавяват украински военнопленник с нож, и призова Международния наказателен съд (МНС) да разследва случая, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията прави уговорката, че не е успяла да потвърди автентичността или произхода на записа, разпространил се в социалните мрежи. На видеото се вижда как мъж в униформа обезглавява военнопленник, носещ жълта лента на ръката, използвана от украинските войници.

Кремъл нарече записа "ужасен", но добави, че трябва да се провери неговата автентичност.

Русия е отричала нейни войници да са извършавали зверства по време на конфликта, припомня Ройтерс.

"Има нещо, което никой в целия свят не може да пренебрегне: колко лесно убиват тези зверове", заяви украинският президент Володимир Зеленски. "За всичко ще има правна отговорност. Необходимо е да бъде победен терорът", добави той.

"В интернет се разпространява ужасяващ видеозапис, на който руски войници обезглавяват украински военнопленник", заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. "Абсурдно е, че Русия, която е по-лоша от "Ислямска държава", председателства Съвета за сигурност на ООН", добави той.

Русия е ротационен председател на Съвета за сигурност този месец.

"Руските терористи трябва да бъдат изгонени от Украйна и от ООН и да бъдат подведени под отговорност за своите престъпления", призова Кулеба.

Бойците на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия станаха известни с публикуването на видеозаписи на обезглавяване на пленници, когато контролираха големи части от двете близкоизточни страни в периода между 2014 и 2017 г., припомня Ройтерс.

В Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на пресконференция: "На първо място, в света на фалшивите новини, в който живеем, трябва да проверим автентичността на този видеозапис. Чак тогава може да има претекст да се провери дали това е истина, дали се е случило, и ако наистина се е случило - къде и от кого е извършено."

Украинското министерство на външните работи призова МНС "незабавно да разследва поредното зверство на руската армия".

Украинската заместник-министърка на отбраната Ханна Маляр призова хората в интернет да не споменават името на войника публично, докато самоличността му официално не бъде установена от правоприлагащите органи. Тя отправи също апел да се спре споделянето на видеото в интернет.

"Помнете, врагът иска да ни изплаши. Той иска да ни отслаби", каза Маляр.

Мисията на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна каза, че е ужасена от, по думите ѝ, "изключително смразяващите" видеа, публикувани в социалните мрежи.

Освен записа с предполагаемата екзекуция, друго видео показва обезобразени тела, за които се предполага, че са на украински военнопленници, уточни мисията.

"За съжаление, това не е изолиран инцидент. Поредните инциденти трябва да бъдат надлежно разследвани и извършителите трябва да бъдат подведени под отговорност", призова мисията на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата