петък, 28 април 2023 г.

Проф. Ива Христова: Варицелата остава проблем, макар че има ваксина

 Проф. Ива Христова: Тази година ще наблюдаваме много сериозна грипна вълна  - От деня - БНР Новини

По време на пандемията имаше намаляване на имунизационния обхват. Към момента случаите на скарлатина намаляват, но проблемът с варицелата остава. Това заяви пред BurgasNovinite.BG директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите ѝ, процесът със скарлатината е доста овладян, т.е. случаите намаляват на седмична база.

"От друга страна обаче, с варицелата продължава проблема. Причинителите са различни - при скарлатина говорим за бактерии, а при варицела - за вирус. Това означава повлияване с антибиотици при бактериално заболяване. Освен това, варицелата е една много сериозна шарка, но за нея има ваксина, която обаче не е в задължителния календар и това е причината да имаме сериозно разпространение. Ако по-широко се приложи ваксината, това ще доведе до лимитирането на варицелата", обясни проф. Христова.

Обикновено заболяването е разпространено в големите градове и е сред децата до 5 години. Важно е да има един сериозен здравен филтър на входа на детските ясли и градини, а дори и в училищата.

"Възможностите са първо за ваксинация - да има една обучена имунна система, която при среща с вируса да реагира бързо и да го елиминира. И второ, ролята на здравния филтър на детските градини", уточни Христова.

За една голяма част от населението е липсата на информация за ваксиниране или реимунизация. Затова медицинските специалисти и по-специално личните лекари трябва да разясняват на хората за ползите от ваксините.

"Сега е европейската имунизационна седмица и трябва да се акцентира отново на огромното значение, което има имунизацията за предотвратяване на инфекциозните заболявания. Отдавна не сме свидетели на огромните епидемии от тежки заразни заболявания, които сме имали преди десетки години и това е благодарение на разработването на ваксини", каза още шефката на НЦЗПБ.

По отношение на коронавируса, проф. Ива Христова каза, че през последните седмици се наблюдава повишаване на случаите. Не се говори обаче за предстояща висока вълна, а за едно натрапчиво повишаване, което ще засегне по-голям кръг хора. Вирусът непрекъснато генерира нови подварианти и от там се наблюдава повишаване на заболеваемостта.

Варицела (лещенка) е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вируса. Това е едно от най-заразните заболявания - заразяват се около 90% от контактните на болен с варицела, които нямат изграден специфичен имунитет към причинителя. В редица случаи ненавременното лечение води до много сериозни усложнения за здравето. Хората от всички възрасти и от двата пола са засегнати с еднаква честота. Вирусът циркулира широко в човешкото общество, но повишената заболяемост и епидемичните взривове преобладават през студените месеци на годината. Най-засегнати са децата от 5 до 9 годишна възраст, които представляват около половината от случаите.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата