неделя, 23 април 2023 г.

Най-старото дърво в света може да разкрие тайните на планетата

 

В гора в южната част на Чили гигантски патагонски кипарис, който очаква скоро да получи официално сертификат за най-старото дърво на планетата, вероятно съдържа ценна информация за науката по въпроса за адаптацията към климатичните промени, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Този патагонски кипарис (Fitzroya cupressoides), висок 28 метра, с диаметър четири метра и наричан "Прадядото", се смята, че е на около 5000 години. Това означава, че е по-стар от признатия за най-старо дърво бор Матусал на 4850 г., който расте на пазено в тайна място в САЩ.

"Той е оцелял. Нито едно друго дърво не е имало възможност да живее така дълго", каза Антонио Лара, изследовател в университета Аустрал в Чили и в Чилийския център за климатични науки, който е в екипа по изучаване на възрастта на кипариса.

Дървото, което расте в Лос Риос, на 800 км южно от Сантяго, е оцеляло в горски пожари и от свръхексплоатацията на дървета от този ендемичен вид за Южна Америка, чиято изключително устойчива дървесина се използва от векове за строителството на сгради и кораби.

Още преди да е вписан от Световните рекорди на Гинес, кипарисът привлича туристи на едночасова разходка през гората от по-млади дървета, на 300-400 години. Хората се снимат пред огромното дърво, покрито от мъхове и лишеи. Популярността му накара Националната служба по горите да увеличи броя на горските служители и да ограничи посещението чрез предварителна регистрация.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата