неделя, 23 април 2023 г.

Атанас Атанасов обяви, че може да помогнат на Борисов и припомни за кабинета "Попов"

  

Първият мандат може да бъде връчен още утре. ГЕРБ трябва да отидат при президента с кандидат за премиер, Борисов трябва да има план по какъв начин ще реализира първия мандат, не мога да разбера защо пита нас, каза по БНТ председателят на ДСБ и   съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов, съпредседател и на групата "ПП-ДБ". 

Ние като втора политическа имаме план как да действаме, бихме помогнали на Борисов, той е в тежка ситуация - да върне първия мандат, да дойде вторият при нас, ще го поканим на преговори и ще решим по какъв начин заедно да потърсим начин за излизане от кризата. Първият мандат няма да подкрепим, както и правителство, кадрувано от Бойко Борисов, това са нашите условия, заяви Атанасов.

"Упорството нараства при ГЕРБ, защото нямат решение какво да правят с първия мандат. Готови сме да обсъждаме различни варианти. Готови сме да помогнем на Борисов да излезе от политиката", каза ген. Атанасов и окачестви случващото се като клопка - "кажете ни, вие вторите, как да действаме ние и после, ако се провали, ами те ни казаха така, нека всеки да си носи отговорността".

По думите му има тежка политическа криза, защото "парламентарната република цикли".

"Имаме няколко варианта за действие, ще преговаряме с политическите сили, които са в парламента. Ще преговаряме с ГЕРБ в парламента - под прожекторите и камерите, за да се чуе какво предлагаме ние и какво се отговаря от другата страна. За реализация на първия мандат или предлага кандидат за премиер и правителство, или връща първия мандат и да не ни поставя условия преди да го е върнал", отбеляза Атанас Атанасов.

Той изрази оптимизъм, че през втория мандат може да бъде създадено правителство. Трябва да бъде създадено правителство и да се сложи край на служебната власт.

Атанасов каза, че във връзка с това желание ДСБ са се посъветвали с бивши лидери и министри на партията - Иван Костов, Екатерина Михайлова, Веселин Методиев. И даде за пример правителстввото на Димитър Попов от 1990 г., когато победилата, малко в кавички - по думите на Атанасов, на изборите преименувана БКП и новосъздадената опозиция са намерили решение в лицето на съдия Попов, който сам избрал министрите си.

Във връзка с Бюджет'2023, предложен от кабинета "Гълъб Донев", Атанасов каза, че според него има възможност дефицитът да влезе в рамките на 3 процента. "Има предвидени разходи, които могат да бъдат ограничени." Ако искаме да влезем в Шенген и еврозоната, трябва да затегнем колана. Аз представлявам дясна политическа сила. За нас е важно бюджетната дисциплина да се спазва, коментира ген. Атанасов, според когото Асен Василев е професионалист в тази област. 

Също по БНТ Тома Биков от ГЕРБ заяви, че тезата за втория мандат е екстравагантна. "Ако няма правителство с първия мандат, няма да има и с втория", категоричен бе Биков 

По думите му разговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ са вариантът за излъчване на възможно най-стабилно правителство.

"Ако ПП-ДБ представят рационален и адекватен план за съставяне на правителство, ние сме готови, но не виждаме това, виждаме ексцентрични изпълнения. Опитваме се да създаден възможно най-стабилния вариант за съставяне на правителство, възможно най-нестабилният вариант е подкрепяйте ни, защото сме много симпатични, няма да допуснем такова нещо", коментира Тома Биков.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата