събота, 29 април 2023 г.

Явор Гечев ще предложи отмяна на националната забрана за внос от Украйна

  

                        Снимка: БТА

Ще предложа на българското правителство отмяна на националната забрана за внос от Украйна, след като има такава европейска, заяви пред журналисти в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев по повод решението на Европейската комисия за вноса на продукция от Украйна.

Това според него е и правилният подход - общоевропейски действия.

Забраната за внос от Украйна на повече от 30 вида храни, включително зърно, бе въведена от българските власти на 24 април. 

Гечев поясни, че до 5 юни ЕК въвежда забрана за внос на пет култури, между които слънчоглед, царевица, рапица. Що се отнася до слънчогледовото олио, Гечев каза, че ЕК продължава да го обследва. Той информира, че има уговорка през следващата седмица да се види със земеделския министър на Украйна и, освен темата за двустранните отношения, двамата ще обсъдят и въпроса за слънчогледовото олио.

"Коридорите продължават да се осъществяват, като, съответно, българската държава, както и другите държави ще допускат всички товари, които са за реекспорт към трети държави, независимо дали са в Европейския съюз или към други страни. Искам да кажа, че България продължава да е изключително активна по отношение на коридорите - ние имаме предложения по отношение на усъвършенстването на тези коридори в ЕС. До 5 юни, когато ще е действието вече на новия регламент, ние работим активно по различни предложения за усъвършенстване на съответно на тези коридори, които да са по-изгодни и за самата Европа и най-вече за самата Украйна", добави министърът.

По думите му ще се предоставят и данни за сухото мляко и меда. Има количество украински мед, които са двойни, подчерта Гечев.

Той определи като "успех" постигнатото споразумение между Европейската комисия и 5-те страни, сред които и България, за вноса на някои украински храни, на които страните наложиха вето.

По думите на Гечев страната ни ясно е заявила, че има проблеми като те са били отчетени и това е демонстрация на вътрешната солидарност на Евросъюза.

Другата седмица се очаква ЕК да обяви сумите за компенсации на зърнопроизводителите. Най-засегнатите страни трябва да си поделят помощ в размер на 100 милиона евро.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

 

Новините от днес и със задна дата