понеделник, 24 април 2023 г.

На белязана от полемика среща в Ню Йорк: ООН и Русия виждат висок риск от световен конфликт

  

Сергей Лавров обвини Запада в хегемонистични планове и защити инвазията на страната си в Украйна пред Съвета за сигурност на ООН, предаде ДПА. Срещата на световната организация е председателствана от руския външен министър и е посветена на мултилатерализма (бел. ред.: форма на глобално управление, базирано на създаването на общи правила) и основополагащия Устав на ООН, тъй като този месец Русия е ротационен председател на 15-членния орган.

Заседанието на най-важния орган на ООН беше свикано от Русия в светлината на руската агресия в Украйна, а срещата бе наречена "Ефективна многостранност чрез защита на принципите на Устава на ООН". Съпроводена от полемика, тя бе възприета като провокация от много държави, припомня БТА.

"Украинският въпрос" не може да се разглежда изолирано от геополитическите събития, при които НАТО от години заплашва сигурността на Русия в региона, заяви в Лавров в централата на световната организация в Ню Йорк.

"Става въпрос за това как международните отношения ще продължат да се оформят - чрез установяване на здрав консенсус на основата на баланс на интересите или чрез агресивно и нестабилно напредване на хегемонията на Вашингтон", каза той. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пък каза по време на срещата, че инвазията на Москва в Украйна "причинява огромни страдания и разрушения на страната и нейния народ" и изостря "глобалните икономически сътресения, предизвикани от пандемията от COVID-19", съобщи Ройтерс. 

"Напрежението между големите сили е исторически високо. Повишават се и рисковете от конфликт поради случаен инцидент или грешна преценка", заяви Гутериш по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

На свой ред, Лавров обвини МВФ, САЩ и техните съюзници в "разрушаване на глобализацията" и "загубата на доверие в мултилатерализма". Той предупреди и, че светът е достигнал черта, "вероятно дори по-опасна", отколкото по време на Студената война.

"Отново, както в годините на Студената война, се приближихме до опасна и може би още по-опасна линия. Ситуацията се влошава от загубата на вяра в мултилатерализма, когато финансовата и икономическа агресия на Запада унищожава ползите от глобализацията", каза руският външен министър.

Поредица от членове на Съвета за сигурност, включително Съединените щати, Франция и Великобритания, осъдиха Русия за войната й срещу Украйна. "Нашият лицемерен организатор днес - Русия, нахлу в съседната ѝ Украйна и удари в сърцето на Хартата на ООН", каза посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд пред съвета.

"Тази незаконна, непредизвикана и ненужна война противоречи пряко на нашия най-свещен принцип: че война на агресия и териториално завладяване никога, ама никога не е приемлива", каза тя, цитирана от Ройтерс.

Томас-Грийнфийлд също така обвини Русия в нарушаване на международното право чрез неправомерно задържане на американци, призовавайки за освобождаването на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович и бившия морски пехотинец Пол Уилън. Москва на свой ред се оплака, че САЩ не са издали визи на руски журналисти, които да придружат Лавров в Ню Йорк. 

Иначе генералният секретар на ООН отново призова Москва да не прекъсва сделката за износ на украинско зърно през Черно море, постигната с посредничеството на световната организация. Докато Организацията на обединените нации се стреми да спаси споразумение, което позволява безопасен черноморски износ на зърно от Украйна, което може да изтече на 18 май, Гутериш също така призова за продължаване на прилагането на това споразумение и свързан пакт, в който ООН обеща да помогне за улесняването на Русия да експортира своите зърно и торове.

"Те ясно демонстрират, че подобно сътрудничество е от съществено значение за създаването на по-голяма сигурност и просперитет за всички", каза той.

Западните санкции не засягат руския износ на храни, но според Москва проблемите с логистиката и застраховките в резултат на западните ограничения пречат да реализира продукцията си зад граница.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата