вторник, 11 април 2023 г.

Затвориха кланица в Кърджали заради 32 тона вносно агнешко, премаркирано като българско

  

Българската агенция по безопасност на храните издаде разпореждане за спиране на дейността на месодобивно предприятие в област Кърджали в частта доставка и дистрибуция на трупно месо с произход трети държави, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

При извършена днес пълна проверка са констатирани заблуждаващи практики по отношение на произхода на месото, което се реализира от предприятието. По неофициална информация кланицата е една от най-големите у нас и работи с големите вериги хипермаркети, като е заблуждавала мениджмънта им, че предлага българско месо за Великден. 

Инспекцията е извършена съвместно с експерти от Министерство на земеделието, по сигнал на Националната овцевъдна и козевъдна асоциацията и във връзка със засиления контрол преди Великденските празници.

Наличното агнешко месо в обекта е около 32 тона. То остава под възбрана до доказване на безопасността му. Издадено е предписание за доказване на съответствие на замразено агнешко месо, с произход Северна Македония, и за информиране на всички контрагенти, получили от македонското агнешко месо, по отношение на произхода му.

На фирмата собственик на кланицата ще бъдат връчени два акта за установяване на административно нарушение, по отношение проследяемост на получените партиди и по отношение заблуждаваща информация за произхода на месото.

Проверките продължават.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата