четвъртък, 23 март 2023 г.

Масов бой с мачете между две ромски фамилии, има пострадали и 8 задържани

  

8 души са задържани за 24 часа, а няколко други са пострадали, сред които и 11-годишно момче, при масов бой с мачете между две ромски фамилии в Девин, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Смолян.

Сигналът за конфликта е подаден вчера, докато в родопския град се провежда спецоперация за противодействие на конвенционалната престъпност, в която участват сили на "Охранителна полиция" на ОДМВР-Смолян, подпомагани от жандармерийски части от Пловдив.

Боят между двата рода станал на ул. "Освобождение" в гр. Девин. Веднага на място са насочени полицейски екипи, в резултат на което е възстановен общественият ред и предотвратено разрастването на възникналия конфликт.

В полицейския арест за срок до 24 часа са задържани осем души. При извършени проверки на 16 адреса са иззети две хладни оръжия - мачете, съставени са множество актове за установени административни нарушения.

По случая са образувани досъдебни производства, работата по които продължава. Провеждат се разпити.

В понеделник при масов бой с кирки в Казанлък загина 37-годишен баща на две деца, а няколко души са в болница с опасност за живота, като общо 18 са мъжете, на които е оказана медицинска помощ. По думите на директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Лазар Христов откараните в болница в Стара Загора в тежко състояние и с опасност за живота са четирима. 11 души са задържани.

Искрата в сблъсъка между ромските семейства Таирови и Бижеви, според местните, се запалила от "нещо дребно", след като имали проблеми помежду си от години. Конфликтът датира отдавна. Бижеви живеят в село Тъжа, докато Таирови се местят там след като били изгонени заради подобно поведение от близко населено място.

Новините от днес и със задна дата