сряда, 15 февруари 2023 г.

Чудото в Ерзин: Градът, устоял на земетресението без нито една жертва и срутена сграда (видео)

  

Турският град Ерзин се намира в провинция Хатай - една от най-засегнатите от земетресението. Там обаче няма нито една срутена сграда и никакви жертви сред 42-те хиляди жители, съобщава АРД. Заслугата за това е на кмета на града - Йокеш Елмазоглу.

Пред турски телевизионни канали той обяснява, че никога не е позволявал в града му да се строят незаконни сгради. "Понякога хората се гневяха и подигравателно ме питаха дали съм единственият честен кмет в страната. Сега съвестта ми е чиста", казва Елмазоглу.

В Турция има немалко незаконни сгради, чиито строители сега попадат под ударите на закона. Над 130 души вече са задържани по обвинения в нелегално строителство, съобщава Асошиейтед прес. Един от основните проблеми обаче е, че преди избори на тези строители са се издавали "амнистии" за незаконните постройки, обяснява АРД. В голяма част от случаите на законно построени сгради се добавят надстройки от по няколко етажа. Позволението за подобни незаконни строежи е равносилно на убийство, обяснява пред германската медия Еюб Мухджу от турска организация на инженерите и архитектите.

Проблеми и със законното строителство

На някои места срутените сгради дори са строени според изискванията за безопасност при земетресения, но проблемите се крият другаде. Например в мястото, където е издигната сградата - на някои локации почвата е твърде мека и поддава на напрежението. Другаде пък в конструкциите на зданията са допуснати пропуски.

Инженерът Мухджу обяснява пред АРД, че понякога материалите, с които се строи, са просто неподходящи. Според експерта това личи по сградите, където и бетонът се е сринал. Освен това регулациите в момента изискват да се строи с гофрирани железни пръти, а не с гладки - много сгради обаче са изградени именно с по-неподходящите.

Кметът на Ерзин Елмазоглу признава, че и в неговия град има незаконно построени сгради. Но онези, които са отговорни за строежите, са били редовно подвеждани под наказателна отговорност. "По никакъв начин не съм разрешавал незаконно строителство. Въпреки това имаше някои, които се опитаха. Въпреки че в началото не можехме да ги следим, тъй като нямахме достатъчно хора, по-късно ги докладвахме на прокуратурата и взехме решения за събаряне на сградите", обяснява той пред турския вестник "Хюриет".

Проверки на всички сгради

Сега в Ерзин всички сгради, които са непокътнати, ще бъдат проверени една по една - както ще се случи и в районите с разрушения, обяснява АРД. Турските екипи, сформирани за целта, се състоят от общо 1000 инженери и инспектори. В Ерзин те ще имат дори повече работа от другаде, защото трябва да се уверят, че сградите, които не са пострадали, още са безопасни.

Министерството на правосъдието на Турция обяви в събота, че планира да създаде и бюра за разследване на престъпления, свързани със земетресения, съобщава "Асошиейтед прес". Бюрата ще имат за цел да идентифицират изпълнители и други лица, отговорни за строителни пропуски, да събират доказателства и да инструктират експерти, включително архитекти, геолози и инженери, както и да проверяват разрешителните за строеж и обитаване.

Материалът е публикуван ТУК>>

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma 

 

Новините от днес и със задна дата