сряда, 15 февруари 2023 г.

Русия е обвинена в чудовищни действия с деца от Украйна / видео

 ООН обвини Русия в нарушаване на принципите за защита на децата в Украйна -  News.bg

Руското правителство управлява широка мрежа от десетки лагери, в които е задържало хиляди украински деца от началото на войната срещу Украйна миналата година, според нов доклад, публикуван в САЩ, предава Си Ен Ен.

Докладът съдържа смущаващи подробности за усилията на Москва да премести, превъзпита и дори да превърне във войници и да прилага насилствено осиновяване на украински деца.

Тези чудовищни действия, според доклада представляват военни престъпления и биха могли да се окачествят като геноцид.

Анализът е изготвен като част от работата на подкрепяната от Държавния департамент на САЩ Обсерватория за конфликти в Йейлската лаборатория за хуманитарни изследвания.

Обсерваторията беше създадена миналата година, за да събира доказателства за руски военни престъпления в Украйна.

„Руското правителство участва на всички нива”, коментира Натаниел Реймънд, който е сред авторите на доклада.

Те са установили, че повече от 6000 деца - на възраст от само месеци до 17 години, са били задържани от руските власти.

„Общият брой на децата не е известен и вероятно е значително по-висок от 6000”, посочват авторите.

Идентифицирани са 43 съоръжения за задържане на украински деца, които са част от мрежа, „простираща се от единия край на Русия до другия”.

„Основната цел на тези лагери изглежда е политическо превъзпитание”, посочва Реймънд, като отбеляза, че най-малко 32 от съоръженията, идентифицирани в доклада, „изглежда участват в систематични усилия за превъзпитание”.

Част от децата дори са обучавани да боравят с огнестрелно оръжие. Това става в два специализирани лагера. Единият се намира в Крим, а другият в Чечня. Засега няма данни деца от тези две съоръжения да са пращани да се бият в Украйна.

Официално много от децата са отвеждани в лагерите със съгласието на родителите им. Според авторите обаче способността на родителите да предоставят рационално съгласие може да се счита за съмнителна, тъй като войната и имплицитната заплаха от страна на окупационните сили представляват условия на принуда.

Част от децата са връщани в семействата им след месеци. Други обаче остават задържани и не е ясно дали въобще ще бъдат върнати на родителите си.

Освен това украински деца са обявявани за „сираци” и са давани на руски семейства, като контактите с родителите им биват прекъснати.

Реймънд отбелязва, че „не сме тук днес, за да правим заключение за геноцида, но заявяваме, че тази система нарушава както законовите правила на Римския статут, така и Конвенцията за геноцида по отношение на забраната за прехвърляне на деца”.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс посочва, че „руската система за принудително преместване, превъзпитание и осиновяване на украински деца е ключов елемент от систематичните усилия на Кремъл да отрича и потиска идентичността на Украйна, нейната история и култура”.

„Опустошителните последици от неуспешната агресивна война на Русия ще бъдат усещани от поколенията напред”, подчертава Прайс.

Според САЩ „незаконното прехвърляне и депортиране на защитени лица е сериозно нарушение на Четвъртата Женевска конвенция за защита на цивилните и представлява военно престъпление”.

„Русия трябва незабавно да спре принудителните трансфери и депортации и да върне децата на техните семейства или законни настойници. Русия трябва да предостави регистрационни списъци на преместени и депортирани деца от Украйна и да предостави достъп на външни независими наблюдатели до съоръженията в окупираните райони на Украйна и в самата Русия”, добавят от Държавния департамент на САЩ.

Руското посолство във Вашингтон от своя страна коментира: „Обърнахме внимание на абсурдните изявления на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс, който обвини страната ни в „принудително прехвърляне и депортиране на украински деца” на територията на Руската федерация. 

Русия приема деца, които са принудени да избягат със семействата си от обстрела и зверствата на въоръжените сили на Украйна. Ние правим всичко възможно да запазим непълнолетните в семействата им, а в случай на отсъствие или смърт на родители и роднини - да прехвърлим сираците в институции. Ние гарантираме защитата на техния живот и благополучие”. /Източник: CNN    

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma 

Новините от днес и със задна дата