четвъртък, 16 февруари 2023 г.

Русия заплаши да сваля спътници, ползвани от Киев. Лукашенко кани Байдън на среща с Путин

  

Руското външно министерство заяви днес, че "компонентите на гражданската инфраструктура в космоса, предоставени на Украйна за военни цели, биха могли да бъдат легитимна цел за ответен удар".

Подобна заплаха се отправя за втори път - през октомври миналата година заместник-директорът на департамента за контрол на въоръженията на руското външно министерство Константин Воронцов заяви на заседание на Първия комитет на Общото събрание на ООН, че американските търговски сателити могат да станат "легитимни цели за удари" във войната в Украйна.

След това САЩ заплашиха с отговор в случай на руски удар по техни сателити. Тогава председателят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че има публично достъпни доказателства, че Русия се стреми да придобие противосателитна технология.

Междувременно на фона на предстоящото посещение на президента на САЩ Джо Байдън в Полша президентът на Беларус Александър Лукашенко покани американския държавен глава в Минск, като заяви, че руският им колега Владимир Путин също ще присъства на срещата.

"Ще се срещнем тук тримата - двама "агресори" и "миролюбивият" президент. Защо не? Заради спирането на войната", каза той и добави, че тримата президенти могат "да седнат и да решат целия проблем", каза той.

Освен това Лукашенко заяви, че е готов отново да предостави територията на Беларус за руско настъпление. Готов съм и да воювам заедно с руснаците от територията на Беларус, но само ако при нас дойде и един-единствен войник от Украйна да убива хората ни.

"Казвате "инвазия". А аз смятам, че това не е инвазия. Самите украински власти провокираха тази операция. С такива действия. Назовах само някои от тях. Трябваше още тогава да се договорим с Русия да не водим тази война. Но всичко беше насочено, включително споразуменията от Минск, към започване на война. Не е имало инвазия. Мисля, че това е защита интересите на Русия и на тези хора, които живееха там - руските хора". Ако искате мир в Украйна, нека да започнем да говорим за мир от утре. Можете да преговаряте с Русия за невероятни неща, ако не поставяте предварителни условия... Сега има еуфория: "агресор" и т.н. Изглежда достатъчно справедливо, сега е така. Но ще мине време и Владимир Зеленски ще бъде попитан: "Какво следва?" А Зеленски има война до последния украинец. Всяка война завършва с мир, така че нека я прекратим сега. Сега условията са по-благоприятни за Украйна", каза Лукашенко.

Беларуският президент също така заяви, че в споразуменията от Минск няма измама, а изявленията на Запада, че те са подписани, за да се даде време на Украйна, са просто приказки. "Сега Оланд и Меркел искат да покажат, че са изиграли важна роля за това, че Украйна се държи", смята той.

В същото време бившият помощник на Путин и бивш съветник по вътрешната политика на Кремъл Владислав Сурков, когото смятат за един от архитектите на сепаратистките образувания в Донбас, заяви в интервю, че не е разчитал на изпълнението на Минските споразумения, докато е работил по тях.

На свой ред говорителят на руския президент Дмитрий Песков не се съгласи с това твърдение. "Знаете колко усилия положи руската страна на преговорната писта, за да принуди украинската страна, Берлин и Париж да поемат по пътя на изпълнение на ангажиментите, които страните са поели по тези Мински споразумения. Бяха положени много усилия", каза Песков.

Според него "основната задача е била да се принуди Киев да изпълни ангажиментите си. Дмитрий Песков помоли журналистите да попитат Сурков какво е "имал предвид" в интервюто, когато е говорил за Минските споразумения.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата