четвъртък, 16 февруари 2023 г.

С два документа България и Гърция затвърдиха отказа си от руски петрол и газ

 Министрите Росен Христов и Костас Скрекас подпиисвват меморандумите, зад тях са президентът Румен Радев и премиерът Кириакос Мицотакис 

Два важни меморандума в енергийната сфера подписаха в Атина България и Гърция. Подписите бяха положени по време на официалното посещение на президента Румен Радев в югозападната ни съседка. 

Първият меморандум е за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод Александруполис-Бургас, вторият - за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ.

Документите бяха подписани от служебния министър на енергетиката Росен Христов и гръцкият му колега Костас Скрекас в присъствието на българския държавен глава и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Възраждане на нефтен проект, но в обратна посока

По първия меморандум се предвижда създаването на работна група на високо равнище, с участието на представители на Министерството на енергетиката на България, на Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция и заинтересовани субекти от двете страни, която ще извърши необходимите предварителни проучвания за структуриране на проект за изграждане на нефтопровод Александруполис - Бургас (в обратна посока на замисления преди години и неосъществен проект за петролопровод от Бургас до Александруполис); ще анализира вариантите за неговото финансиране и ще подготви план за действие за реализирането му.

Намерението е тръбопроводът да се въведе в експлоатация до края на 2024 г., когато изтича дерогацията за внос на петрол с произход Русия по море.

Предвижда се капацитетът на предложения нефтопровод да осигурява, като минимум, пълна замяна на вноса на руски суров нефт в България по море от алтернативни източници.

Гърция получава достъп до "Чирен", а България - до гръцка инфраструктура

Меморандумът за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ е в изпълнение на регламент на Европейския парламент, приет миналата година. Според нето всяка държава, която не разполага с подземни съоръжения за съхранение на газ на нейна територия, трябва да поддържа стратегически резерви, равни на 15% от годишното си потребление в друга страна от ЕС.

Какво всъщност урежда меморандумът - дава възможност един или повече гръцки доставчици на националната система за пренос на природен газ, управлявана от DESFA, да се регистрират като потребители на българската преносна система, както е предвидено в Мрежовия кодекс на "Булгартрансгаз" ЕАД. По този начин те ще могат да резервират капацитети за нагнетяване и добив в ПГХ "Чирен" за максимален общ обем на съхранение от 0,7 TWh, съобщи в началото на януари т.г. Министерският съвет.

От своя страна слотове и капацитет за съхранение, както и съответният капацитет за регазификация от терминали в Гърция, могат да бъдат резервирани от един или повече български доставчици на националната газопреносна система, управлявана от "Булгартрансгаз" ЕАД. Те ще използват втечнен природен газ за директно снабдяване на крайните потребители на територията на България за максимален общ годишен капацитет за регазификация от 2,0 TWh.

Реакции на високо ниво 

Войната на Русия срещу Украйна ни накара да преосмислим понятията сигурност, свързаност, добросъседство и солидарност, каза Румен Радев на съвместен брифинг с Кириакос Мицотакис, цитиран от специалния пратеник на БТА Николай Трифонов. 

Традиционното добро партньорство между България и Гърция придоби още по-интензивен характер с геополитическите сътресения и прекъсването на веригите на доставки в резултат на тази война, каза Радев.

"Днес сме свидетели на поредната важна стъпка в развитието на стратегическото партньорство между Гърция и България, основано на общи интереси, взаимно доверие и споделени ценности", заяви президентът по повод подписаните меморандуми.

Петролопроводът Александруполис - Бургас има стратегическо значение за България, защото предоставя възможност за реална диверсификация и алтернативни доставки на неруски петрол към рафинерията в Бургас - най-голямата на Балканите, коментира Радев. Петролопроводът "повишава и сигурността, и ефективността на доставките, защото избягва дългото чакане и риска от преминаването на танкерите през черноморските проливи, каза още държавният глава.

В интервю за гръцкия вестник "Катимерини" Румен Радев определи двата документа като "решителна стъпка в усилията за подобряване на енергийната сигурност на Европа". Поемаме пълната отговорност да превърнем тези възможности в реална видима промяна за гражданите ни, както вече направихме с пускането в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България през октомври 2022 г., което има голям принос и за енергийната диверсификация на региона, подчерта президентът.

Държавният глава отбеляза също така, че продължава работата по изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, който следва да бъде завършен до края на 2023 г. и да се превърне във "врата към световния пазар на втечнен природен газ".

Кириакос Мицотакис на свой ред отбеляза, че меморандум за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ, е значимо политическо събитие, което надхвърля границите на България и Гърция. Това събитие идва в геополитическа ситуация, в която руският ревизионизъм се спъва в смелата защита на украинския народ, но продължава да създава икономически проблеми, като превръща енергията в инструмент за изнудване на държави, каза гръцкият премиер.

По думите на Мицотакис единственият отговор е бързо да се откажем от руските енергийните източници и диверсифицираме енергийните маршрути.

Компаниите на двете страни ще могат да съхраняват природен газ в газохранилището в "Чирен", добави Мицотакис. Българските компании ще могат да се възползват от (терминала) Ревитуса до Атина, изтъкна премиерът на Гърция. По този начин компаниите от двете страни разполагат с осигурени резерви в случай на необходимост.

Това е двустранно споразумение с общоевропейски обхват, като превръща двете ни страни в кръстопът за пренос на газ, не само за Балканските страни, но и за останалата част от Европа, коментира Мицотакис. То е продължение на подобен договор, който вече сме подписали с Италия и по този начин създадохме алтернативна енергийна мрежа със стратегическо значение, подчерта той.

Вече сме в краен етап на изграждането на съоръженията за регазификация и съхранение на втечнен природен газ в Александруполис, посочи Кириакос Мицотакис.

Във връзка с "петролния" меморандум Мицотакис каза, че София и Атина се ангажират да проучат възможността за изграждане на нов петролопровод, който да свързва двете ключови пристанища Александруполис и Бургас, но и да свързва две морета - Егейско и Черно море. Гръцкият премиер се обърна към президента Радев с думите, че този проект се заражда на фона на нови обстоятелства. Според него този петролопровод ще даде възможност да се пренася петрол по по-бърз и по-евтин начин, не само защото замества танкерите, задължени да преминават през Босфора, но и защото се съчетава със съоръжения, които са в експлоатация или са в процес на изграждане.

На подписването на меморандумите присъстваха и служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и кметът на Бургас Димитър Николов.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата