събота, 11 февруари 2023 г.

Българските спасители се прибраха от Турция, посрещнаха ги с хляб и сол, готови са да се върнат

  

                                                 Снимка: БТА

Двата военни самолета "Спартан" прибраха по-голямата група български спасители от Турция вечерта в събота, но българи още остават на място да търсят оцелели. На летище "Враждебна" ги посрещнаха с хляб, мед и сол. Сред тях са екипите на Планинската спасителна служба с петте кучета, които се проявиха като герои и спасиха хора под отломките.

Прибра се и първият екип от аварийното спасително звено на Столична община. Днес на тяхно място за Турция излетяха други 8 спасители заедно със строителен инженер. Групата беше посрещната и от кмета Йорданка Фандъкова.

"Живи и здрави сме, пожелаваме успех на нашите момчета, които продължават там да работят и пожарникарите, стискаме им палци да продължават да намират живи хора", разказа един от екипа на столичното аварийно звено пред бТВ.

Видения ужас на място сравни само с видяното по филмите.

"То е шок, гледаме го по филмите, но на живо никога не си предполагал, че можеш да го видиш", сподели спасителят Стефан Георгиев.

Той разказа, че българските спасители са станали свидетели на намирането само на един жив човек в Адана, като обясни, че там предимно намират трупове под руините, тъй като сградите са били много високи. Никога няма да забрави хората, които гледат в очите в очакване да намерят живи близките им.

Той уточни, че само нашите спасители са търсели хора на най-опасните места, защото местните служби не припарват до тях.


"Хората разчитаха само на нас, защото службите на Турция не рискуват и никой не работи там. Няма как да откажеш, те те гледат в очите", каза спасителят по БНТ. И въпреки че намирали в повечето случаи телата на загинали хора, казва, че за близките хора е важно да си ги изпратят.

Колегата му Мариан Томов разказа как едно момиче в Адана непрестанно ги е упътвало и е помагало с надеждата да открият затрупаните му родители. Посочило им точното място на апартамента. Надяваше се до последно да са живи майка му и баща му, но уви, не се получи", добави Томов.

И той, и колегите му са готови да заминат още утре обратно за Турция, ако се наложи, въпреки че някои от тях са били на терен по 24 часа.


Новините от днес и със задна дата